U nevremenu stradale trešnje, nektarine, kajsije i vinogradi

Društvo

Olujno nevreme praćeno jakim gradom, koje je juče pogodilo opštinu Topla, nanelo je veliku štetu voću i drugim poljoprivrednim kulturama.

I dok se konačan bilans još uvek procenjuje, voćari iz tog kraja svedoče o razmerama štete.

  • Jak grad koji je padao oko 15 minuta i napravio pravu pustoš u ovom voćarskom kraju, a meni je teško oštetio zasade voća na 25 hektara, rekao je FoNetu, voćar Neša Blagojević iz Vinče kod Topole.

On je nakon obilaska voćnjaka koji se nalaze na više lokacija, u Vinči, Brezovcu, Božurnji i Topoli, rekao da su najveću štetu pretrpeli zasadi ranih trešanja, nektarina i kajsija, kao i brojni vinogradi.

  • Grad je svuda sve zbrisao i šteta će viti ogromna. To voće je namenjeno za izvoz na evropsko tržište. Pedeset odsto plodova je već sada škartirano, jer ga je grad oštetio i oni će isruliti na stablu, a druga polovina koja je manje oštećena ide u drugu i treću klasu i ona se ne može izvoziti, a i na domaćem tržištu ne vredi ništa, rekao je Blagojević.
voćar Marko Bogdanović, pored stradalog roda trešanja

Prema njegovim navodima slična situacija je i u ostalim selima u opštini Topola u kojima je grad uništio voće ali i druge poljoprivredne kulture.

  • Svi smo se obradovali kada je nedavno objavljeno da je Radarski centar na Bukulji automatizovan, i da ćemo mrno spavati, ali je on pao na prvom ispitu, i očigledno je da to ne funkcioniše, rekao je Blagojević.

Prema nezvaničnim informacijama u Topoli sa Radarskog centra na Bukulji dejstvovano je sa oko 40 raketa, ali da su prve ispaljene kada je grad počeo da pada.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.