Fijatovi radnici iz Kragujevca stigli u Slovačku gde će raditi tri meseca

Društvo Ekonomija

Grupa od oko 30 Fijatovih radnika iz Kragujevca doputovala je u Slovačku gde će u naredna tri meseca raditi u fabrici u Trnavi koja proizvodi vozila „pežo“ i „sitroen“.

Kako je rečeno agenciji Beta u Samostalnom sindikatu metalaca Srbije, to je prva grupa Fijatovih radnika iz Kragujevca koja se od početka godine dobrovoljno prijavila za odlazak u Slovačku na poziv poslodavca.

Predsednik tog sindikata Zoran Marković kazao je da su dve radnice iz grupe koja je stigla u Slovačku javile da su zadovoljne uslovima smeštaja i prijemom kod poslodavca.

  • Svi radnici su smešteni u jednoj zgradi, uglavnom u četvorokrevetnim sobama, dok su jedine dve žene u dvokrevetnoj, kazao je Marković.

Dodao je da je Fijat radnicima avansno uplatio više od 2.000 evra uoči polaska za Slovačku.

Radnici iz Kragujevca počeće da rade od ponedeljka, 14. februara s tim da je četvoro angažovano u logistici, dok će svi ostali raditi na montaži vozila.

Marković je potvrdio da će na osnovu srpskih propisa, radnici za službeni put dobiti dnevnicu od 25 evra što znači da će uz zaradu imati mesečnu nadoknadu od oko 1.400 evra odnosno oko 4.300 evra za tri meseca rada u slovačkoj fabrici.

Radnicima iz Kragujevca poslodavac pokriva troškove prevoza od Kragujevca do Trnave i nazad, troškove smeštaja u Trnavi, kao i troškove odlaska kući jednom u mesec dana.

Troškove ishrane i prevoza od mesta smeštaja do fabrike snose sami radnici, pri čemu je po rečima predsednika sindikata, cena hrane u fabrici povoljna, a troškovi prevoza iznose 17 evra mesečno.

U Samostalnom sindikatu su naveli da fabrici automobila u Trnavi nedostaju radnici budući da je u blizini Folksvagenova fabrika ali i Nemačka pa se Slovaci opredeljuju za odlazak na druga, bolje plaćena radna mesta.

Piše: Beta
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.