Restorani, hotel i tereni na Jezeru Bubanj mogli bi da koštaju grad 8 miliona evra odštete

Društvo Grad

Početkom februara, Gradska turistička organizacija (GTO) sopštila je da je na tenderu odabrala izvođača radova za izgradnju rekreativno-zabavnog parka na “Jezeru Bubanj“. Kao jedini ponuđač, izabrana je firma ’’Simkon’’ iz Kragujevca, a vrednost radova, koje će većim delom finansirati Ministratvo turizma, je 20 miliona dinara.

Da postoji ideja da se ne Jezeru Bubanj gradi zabavni park, nije nešto o čemu su Kragujevčani dugo slušali. Naprotiv. Bilo je tu u planu da se gradi sve i svašta, a u glavnom bi na kraju bilo ništa.

’’U novoj godini novi projekat, stambeni kompleks ’’Novi Bubanj’’, glasili su naslovi početkom godine. Ali prošle. Pre dakle nešto više od godinu dana, saznali smo da je investitor ’’Just Natural d.o.o.’’ planirao da na 52 ara, koliko je kupio, gradi poslovno-stambeni prostor.

idejno rešenje stambeno-poslovnog kompleksa na Jezeru Bubanj / ilustracija: Just Natural d.o.o.

Do poslovno-stambenog kompleksa nije došlo, zahvaljujući građanima koji su se organizovali i poslali poruku da se sa tom idejom ne slažu. Epilog je u maju prošle godine bio – podnošenje inicijative za proglašenje zaštićenog područja gradskog jezgra ’’Jezero Bubanj’’, kao područja od lokalnog značaja. Ali i najava izrade novog Plana detaljne regulacije.

Taj Plan je, do danas ( 11.marta ), bio na javnom uvidu. Iz plana smo tako mogli da saznamo da do izgranje stambenog prostora definitivno neće doći, bar ne u pomenutom obimu, ali ni to autobuske stanice, o kojoj se toliko pisalo i pričalo.

Ono što je novost, jeste da će čuveni ’’kostur’’ koji više od jednu deceniju ’’krasi’’ ’’Jezero Bubanj’’, biti završen.

Tačnije, ’’kroz rekonstrukciju i dogradnju objekta čija je gradnja započeta u prethodnom periodu’’, biće izgrađen ’’objekat turističko-ugostiteljske namene sa smeštajnim kapacitetima’’, iliti hotel i restoran.

Potom ’’novoplanirani objekat na uglu Servisne saobraćajnice i Ulice Lepenički bulevar, namenjen isključivo uslužno-ugostiteljskom sadržaju’’, iliti restoran.

Plan detaljne regulacije Jezera Bubanj sa legedom

Kao i ’’Gradski vizitorski centar planiran po obodu sportskog terena prema pristupnoj saobraćajnici i Ulici Lepenički bulevar, sa osnovnom namenom turizam i ugostiteljstvo i pratećim sadržajima kulture, nauke i obrazovanja’’. Te ’’sportski teren sa planiranim tribinama bio bi funkcionalni deo i vizitorskog centra’’.

Još pri izmeni Plana, vlasnik kompanije ’’Just natuarl d.o.o.’’, Milan Konstantinović, tvrdio je da je Plan izmenjen ’’falsifikovanjem izveštaja komisije’’, tada baš kao i sada, kaže i da za to poseduje dokaze i da je podneta krivična prijava Specijalnom Tužilaštvu za korupciju u Kraljevu.

 • Taj Plan je toliko nakaradan da su oni kroz taj Plan odlučili da vlasnicima onog nezavršenog objekta koji se naziva ’’kostur’’ ( a koji je počela 34-vorka da pravi), dozvole da dokupe još 5 ari zemljišta od Parka, dakle da se izuzme i da se njima proda… Što je uvojeno kroz taj Plan, da bi se dogradio i dozidao već taj postojeći objekat. A na našoj parceli od 52 ara, na kojoj je mogao da se zida objekat od 27 hiljda kvadrata bruto po starom planu, sada po predlogu ovog novog Plana, možemo da zidamo 1.200 kvadrata. I to 580 kvadrata u osnovi. Znači sa 2.700 kvadrata u osnovi, smanjili su nam na 580 kvadrata u osnovi, objekat, kaže Konstantinović.

Konstantinović naglašava i da su od prvobranioca zatražili mišljenje u vezi sa novim Planom i da u njegovom obrazloženju piše da je grad doveden u situaciju da snosi ogromnu materijalnu štetu, ali da se niko na to (iz grada), nije obazirao. Na sudu, ukoliko bi bilo presuđeno u korist kompanije ’’Just nautral d.o.o.’’ grad bi mogao da snosi posledice u visini od 8 miliona evra, što je kako Konstantinović tvrdi ’’izmakla dobit’’ njegove firme.

U nekoliko navrata u javnosti se pominjala i razmena parcela sa kompanijom ’’Just nautral’’.

 • Kao što nam je cilj da zaštitimo interese građana, iako nemamo obavezu, cilj nam je da zaštitimo i svakog investitora, da niko ne trpi štetu. Ponudili smo razmenu lokacija u visini vrednosti koju je investitor dao za to zemljište. Ponuđena je druga gradska lokacija koja se prodaje, koja bi, možda, dozvoljavala i veću spratnost. Preko toga ne možemo da idemo, jer ne možemo u razmenu da nudimo skuplje i veće lokacije. Smatramo da nije u redu da neko kome pokušavamo da pomognemo da ne bude oštećen, profitira na transakcijama sa gradom. Jer taj novac nije ni moj, ni većnika, niti odbornika… Reč je o imovini svih Kragujevačna.

gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić 

Glas Šumadije – 29.03.2021.

Iako je nakon dopisivanja preko medija, s početka godine, delovalao da se grad i ’’Just natural’’ neće dogvoriti oko ’’cene’’, prema dokumentu koji je Konstantinović dostavio redakciji Glasa Šumadije, vidi se dopisi o zainteresovanosi za razmenu parcela od strane Gradske uprave za imovinske poslove, urbanizam, izgradnju i ozakonjenje, od avgusta 2021.

’’U skladu sa vašim dopisom od 12.07.2021. godine, kojim predlažete kompromiosni predlog za kp.br 10825/21 KO Kragujevac 4 obaveštavamo Vas da smo zainteresovani za razmatranje Vašeg predloga, tako da u narednom periodu možete da očekujete da Vas kontaktiramo i pozovemo kako bismo rešili navedeno pitanje.Napominjem da ćemo Vas o vremenu održavanja sastankablagovremeno obavestiti.’’

v.d. načelnika Ljiljana Pršić

16.08.2021.

Jezero Bubanj

Od tada, pa do danas, prema tvrdanjama Konstantinovića, ni reči ni glasa.

 • Niko nas nije kontaktaktirao. Gradonačelnik je u više navrata pričao kako je grad ušao u procer rešavanja problema Jezera, kako je grad ušao u procer razmene, kako se sa nama dogovara/pregovara, ja tom čoveku što bi rekli, nikad oči nisam video, nikada nisam seo sa njim da bilo šta razgovaramo, tvrdi Konstantinović.

I dodaje:

 • Mi smo bili spremni na svakakav kompromis. Mi smo bili spremni na ono što je Urbanizam prvo predložio gradonačelniku, a to je da se proglasi za zelenu površinu. Ako već hoće park da to proglase za zelenu površinu i faktički kroz eksproprijaciju grad nas da obešteti. S obzirom na to da nisu hteli da rade razmenu, onda da kupe. Jer ne može sa privatnom imovinom nečijom da se igra neko tako.

Konstantinović još jednom napominje da su primorani da pred sudom potraže odštetu od grada, koja će ’’proizvesti ozbiljnu štetu’’.

Kao odgovorni planer novog Plana detaljne regulacije ’’Jezera Bubanj’’ potpisana je tadašnja načelnica direkcije ze Urbanizam, Vesna Jovanović Milošević. Neposredno nakon predavanja plana Vesna Jovanović Milošević je smenjena sa mesta v.d. načelnice Direkcije, jer joj je istekao mandat. Prema neproverenim informacijma, Vesna Jovanović Milošević je nakon smene postavljena za člana komisije koja bi trebalo da da konačan sud o novom Planu.

Tagovi:

7 thoughts on “Restorani, hotel i tereni na Jezeru Bubanj mogli bi da koštaju grad 8 miliona evra odštete

 1. Kragujevčani bi trebalo da budu zauvek zahvalni Dobiju, jer kao radnik gradske uprave, pouzdano znam da je ovaj plan iskljucivo njegova zasluga. Na ovaj način pomogao je svim Kragujevčanima da sačuvaju zelenu oazu, a mafiji uskratio zaradu… zato je na žalost i otišao. Hvala ti druže

   1. Jel se slazete i sa time sto je zadnjih godinu i vise dana primao 30% od plate iako je dobio otkaz? To je vrv otpremnina za “ dobar” rad?

 2. Da je više takvih koji se vode interesom gradjana, a menje se bave svojim ličnim bogaćenjem gde bi nam bio kraj….

  1. Dragi Bobane , upravo je licno bogacenje bio jedini motiv vaseg Dobija… Licno sam slusao tonske zapise na kojima se cuje kako ucenjuje investitore i trazi novac…

   1. Ako je stvarno to istina, podelite slobodni da čuju svi Kragujevčani… znam da nije i zato vas pozivam da to i uradite. Kako vas nije blam da branite mafijase i kamatare

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.