DS Kragujevac: Nadležni da odgovore zašto Kragujevčani piju najskuplju vodu u Srbiji

Politika

Povod za današnju konferenciju u prostorijama Gradskog odbora demokratske stranke je, prema rečima predsednika kragujevačkih demokrata Ivana Dubljanina, „ćutanje kako lokalne vlasti, tako i ministarstva, na pitanja koja su u ime odbora postavili funkcioneri ove stranke u vezi sa funkcionisanjem grada“:

  • Pitanja su se odnosila kako na trošenje vode u Kragujevcu, pranje gradskih ulica vodom za piće, umesto tehničkom vodom, tako i nenamenskim korišćenjem prostora oko Gružanskog jezera odakle se grad snabdeva vodom, ali i odlaganjem pepela iz Energetike. Kako nismo dobili odgovore na sva ova pitanja, upućena je žalba povereniku za informacije od javnog značaja, koji je naložio Ministarki za zaštitu životne sredine Ireni Vujović da na pitanja odgovori u određenom roku. Rokovi su istekli a manir neodgovaranja lokalne vlasti preneo se i na republički nivo, istakao je Dubljanin.

Zamenik predesdnika GrO DS Kragujevac Radivoje Kastratović podsetio je da će od prvog avgusta „građani Kragujevca će plaćati najskuplju vodu u Srbiji“:

  • Iako je cena vode pre samo dve godine podignuta za 35%, a pre pet meseci građani Kragujevca zaduženi kreditom od 200 miliona dinara koji je podignut radi obezbeđivanja tekuće likvidnosti ovog javnog preduzeća, opet dolazi do značajnog poskupljenja, na koji način se nesposobnost aktuelne gradske vlasti da upravlja Gradom po ko zna koji put prevaljuje na leđa građana.

Kastratović je rekao da „lokalna vlast, na čelu sa gradonačelnikom Dašićem, nije dorasla svojoj ulozi, da oni niti znaju kako se vodi grad niti ih to zanima“.

  • Javašluk, nemar, stranačko zapošljavanje i nepotizam neminovno dovode do posledica koje se ogledaju u disfunkcionalnosti sistema javne uprave, a JP Vodovod i kanalizacija kao jedno od najznačajnijih u sistemu je prava slika i prilika navedenog. Pre par godina radnici ovog preduzeća su bili prinuđeni da stupe u štrajk glađu kako bi se izborili za zarade iole dostojne čoveka, a ni danas nije ništa bolja situacija za zaposlene. Iako bi po svojoj prirodi, svojoj ulozi, značaju i apsolutno monopolskom položaju, ovo javno preduzeće moralo da bude samoodrživo, stabilno i finansijski potpuno nezavisno, mi imamo jednog glomaznog parazita koji jede budžet, zadužuje Kragujevčane, a sve zbog toga jer se doživljava kao stranački plen koji služi za čerupanje, a ne kao žila kucavica sistema gradske uprave, rekao je kastratović i pozvao nadležne da odgovore na seledeća pitanja:
  • Na šta je potrošeno 200 miliona iz kredita uzetog pre pet meseci? Koje hemikalije se koriste za obezbeđuvanje pijaće vode, koliko koštaju i od koga se nabavljaju? Zašto se ulice u Gradu peru pijaćom vodom? Da li je iko snosio odgovornost zbog isporučene vode u vrednosti od 1,1 milijardi dinara koja nije naplaćena?

Član GrO DS Kragujevac Mioljub Stevanović Ljupče, obrazložio je pojedinačno o svim podnetim pitanjima, kako lokalnoj vlasti, tako i ministarstvu ali i povereniku za informacije od javnog značaja, koji je na njegove upite naložio nadležnima da odgovore u roku.

Tagovi:

2 thoughts on “DS Kragujevac: Nadležni da odgovore zašto Kragujevčani piju najskuplju vodu u Srbiji

  1. Pa godinama SPS isisava pare preko Vodovoda pogledajte samo sa kojim firmama rade… ne menjaju se 20 godina sve isti… a direktor Nesa sve to nadgledao, pa sad iskusno sve skockao…učio od Ćetka kad sze mu dali podršku, baš vi sa Verkom i svima ostalima…VIŠAK NERADNIKA, SAMO POGLEDAJTE IZGRADNJU SRAMOTA NEKADA SU IMALI SCE UKUPNOB350 RADNIKA I 5 GRADILISTA U TADASNJOJ JUGI SADA 5 U KG I TO NEMOGU DA URADE I NAPLATE… A NAJVECA ADMINISTRACIJA SVUDA PO RADNOM MESTU PUTA 3 VISAK…

    1. Ne znaš ti ništa. Vodovod je od 1996 do 2000 god. u prvom Verkovom mandatu imao oko 500 radnika. Tačno je da je tada bilo mnogo gradilišta na kojima se radilo istovremeno (nekada i više od 10 gradilišta), i da danas Vodovod nema nijedno ozbiljnije gradilište (treba uzeti u obzir da je u tom periodu Vodovod raspolagao sa više opreme i sa obučenijim i iskusnijim radnicima). Ali naprednjaci su u KG na vlasti već osam godina, pa me čudi da to zaboravljaš. Oni su (zajedno sa SPS) slupali Vodovod do kraja. Ne može se reći da SNS nije odgovorna samo zato što direktora Vodovoda nije iz njihovih redova. Naprotiv, SNS ima sve poluge vlasti i lako može da preuzme i upravljanje Vodovodom. Ali ne želi. Lakše je imati nekog u koaliciji koga možeš redovno „tovariti“ i ukazivati kako je „taj drugi“ kriv za sve. Tako naprednjaci skreću pažnju naroda sa svojih ozbiljnih propusta i zloupotreba u upravljanju gradom. Tačno je da je Vodovod lošim rukovođenjem i neznanjem menadžmenta doveden u tešku situaciju, ali tu veliku odgovornos ima i SNS. Čak možda i najveću.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.