Sudbina bivše Fijatove radnice – zaboravljeni na NSZ

Društvo Grad
  • Ne stidim se da kažem da čistim tuđe stanove i peglam veš. Novac mi je potreban da opremim dva đaka i obezbedim ogrev za zimu, kaže za Nova.rs Milica Dobrić (43), bivša radnica Fijata i samohrana majka dvojice tinejdžera.

Milica je, posle višemesečnih pregovora između Vlade i Fijatovih radnika, kao i još 1.300 njenih kolega, proglašena za tehnološki višak i trenutno se nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Milica se, kao samohrana majka i samostalni staratelj dece, do poslednjeg trenutka nadala da će se naći u grupi zaštićenih radnika i da će zadržati posao u Fijatu, ali do toga ipak nije došlo. Dobila je rešenje o raskidu ugovora, prijavila se na biro i sada čeka uplatu od 8.000 dinara koliko je sleduje u prvoj isplati za pola meseca ‘‘staža‘‘ tehnološkog viška.

Milica je samohrana majka jednog srednjoškolca i jednog osnovca, ali ujedno i samostalni staratelj posle izlaska iz braka i razvoda od supruga, kako kaže, nasilnika i alkoholičara.

Od tada je, napominje ona, svojoj deci ‘‘i otac i majka‘‘. Dodaje i da je bivši suprug pre osam godina otišao iz Srbije, da ne plaća alimentaciju i da nije u kontaktu sa decom.

Pomalo razočarano kaže, da bi u pregovorima između Fijata i Vlade Srbije možda imala više šansi da zadrži posao ‘‘da je udovica‘‘, ali ovako, dodaje ova mlada žena, na papiru je razvedena žena ‘‘sa presuđenom alimentacijom‘‘.

  • Konkurisala sam za dečji dodatak i socijalnu pomoć, ali sam oba puta odbijena. U rešenju mi se vodi da imam alimentaciju, koju ja realno ne dobijam i zbog toga su me odbili, objašnjava ona razloge zbog kojih nije mogla da ostvari pravo na pomoć.

Milica je, sa još oko 1.300 Fijatovih radnika proglašena za tehnološki višak, a na biro se prijavila sredinom avgusta. Kaže i da će shodno godinama staža provedenim u fabrici, dobijati mesečnu naknadu u iznosu od 16.000 dinara, a da na prvu isplatu može da računa tek oko 20. septembra, kada će, kako navodi, dobiti 8.000 dinara za pola meseca.

Peglam tuđi veš za 300 dinara na sat.

Kao nezaposlana samohrana majka, Milica se nije mnogo oslanjala na obećanu pomoć države, već je odmah počela da se, kako kaže, ‘‘snalazi‘‘ i radi kućne poslove za simboličnu satnicu.

  • Država je obećala da će da nam pomogne, da ćemo imati prioritet u zapošljavanju. Međutim, niko se više ne oglašava, niti su me zvali za neki posao i to je to. Verujete mi, došla sam u takvu situaciju da sam počela da idem i peglam za pare. Deci još nisam obezbedila knjige, ide zima, ogrev, sve je na meni. Peglam za pare, 300 dinara po satu, šta ću. Peglanje ne volim ni u svojoj kući, ali u ovom momentu ne biram, iskrena je Milica u svojoj ispovesti i podvlači da se ne stidi posla kojim, kako kaže ‘‘pošteno zarađuje svoj novac‘‘.

‘‘Nije me sramota da kažem da peglam veš za pare. Ja čistim i tuđe stanove, ne stidim se ničega, kada znam da za svoju decu zarađujem pošteno i kada znam da nikome ništa ne dugujem‘‘, bez oklevanja priča ova samohrana majka i dodaje da se još uvek nada pozivu za neki ‘‘ozbiljniji posao‘‘.

Ona za Nova.rs kaže da je u celoj situaciji oko krize u Fijatu, ‘‘državi dala rok od mesec dana da joj nađe posao‘‘, a da u međuvremenu ‘‘iz nužde‘‘ pegla tuđi veš i sređuje stanove.

  • Naravno da sam raspoložena da idem u firme koje je država predvidela za nas iz Fijata. Nadam se tom pozivu, ali ne mogu besposlena da čekam. Sada peglam i sređujem stanove dok ne stanem na noge, dok ne obezbedim deci sve za školu. Ali, ako i dalje ne bude nikakvog rešenja za nas, ne preostaje mi ništa drugo nego da sama tražim posao. Ne oslanjam se više na obećanja, ja sam borac i navikla sam da se za sve sama izborim, poručila je ova samohrana majka.

U Fijatovoj fabrici u Kragujevcu, od 2.016 radnika, oko 1.300 je proglašeno za tehnološki višak, dok je oko 500 zaposlenih uključujići i ranjive kategorije radnika, zadržalo posao do proizvodnje električnog modela 2024. godine.

Menadžment Fijata još uvek nije objavio zvanične podatke koliko radnika se prijavilo za odlazak u jednu od četiri Stelantisove fabrike u inostranstvu, a procene su da je taj broj manji od 200.

Piše: Aleksandra Petrović, Nova.rs
Fotografije Milice Dobrić: Aleksandra Petrović, Nova.rs
Fotografije protesta: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.