Advokati bez pristupa RGZ

Društvo Ekonomija

Advokatska komora Srbije (AKS) saopštila je danas da su nezadovoljni zbog puštanja određenih servisa Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) u rad i omogućavanje rada samo državnim organima i javnim beležnicima.

Advokati, kao profesionalni korisnici, pristupaju podacima RGZ na dva načina: posredstvom E-šaltera ili pristupom centralizovanoj, odnosno proširenoj elektronskoj bazi podataka koju vodi Zavod, navodi se u saopštenju.

Nadležni iz RGZ potpuno zanemaruju činjenicu da advokatura pruža pravnu pomoć, kako je to propisano odredbom člana 67. Ustava RS, te da se pre odlaska na overu – solemnizaciju kod javnih beležnika građani moraju obratiti advokatima za pružanje pravne pomoći u vidu sačinjavanja ugovora o kupoprodaji nepokretnosti i drugih pravnih poslova.

U svojim saopštenjima nadležni iz RGZ potpuno izostavljaju svako pominjanje advokature i servisa koje koristi advokatura.

Ovo nije prvi put da nadležni u RGZ ne shvataju suštinu zajemčenog ljudskog prava na pravnu pomoć, probleme koji postoje sa upisima prava, kao i sve što je vezano za promene nosilaca prava, a što je nekada bila sudska nadležnost, ukazuje Advokatska komora.

Ovako selektivnim puštanjem u rad pojedinih servisa povređeno je načelo javnosti, jer je građanima onemogućen pristup javnim podacima katastra nepokretnosti.

Advokatska komora Srbije zahteva informaciju kada će biti pušten u rad servis koji koriste za svoj rad advokati.

Piše: FoNet
Tagovi:

1 komentar

  1. Sajt je od danas otvoren i dostupan, ali zadnje ažuriranje je od 13. juna! Od sutra verovatno ide polako sa novim promenama!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.