Advokati održali protest pod nazivom – Ni korak nazad

Društvo

Advokati iz cele Srbije održali su danas ispred Ustavnog suda protest pod nazivom „Ni korak nazad“ povodom dopune stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) da banke imaju  pravo na naplatu troškova za obradu kredita, a uz poruku „Povucite ga“.

Advokat Cvetko Marić iocenio je da je ta „dopuna“ udruženi poduhvat u interesu lihvarskog bankarskog lobija.

  • Ovo je samo jedna u nizu nepodopština koja nam je priređena, a biće ih još. Ovo je uništavanje pravosudne grane vlasti. A ako se ona uništi, onda će se suditi na ulicama, što niko ne želi, poručio je on.

Advokat Rade Cvetić ukazao je na činjenicu da je pušteno na izvršenje 200.000 tužbi za one koji ne plaćaju Infostan, isto toliko za Elektrodistribuciju, Parking servis i slično, i to za pravosuđe nije problem, a kad nešto traži obični čovek protiv banaka, onda se traži „autentično tumačenje“, upereno protiv malih ljudi i advokata.

  • Niko ne može stati na put advokatima, mi smo snaga, nas niko ne kontroliše i ne može nas zaustaviti, upozorio je on.

Penzionisana zamenica višeg tužioca u Beogradu Milena Vukašinović rekla je da je došla da podrži protest i da kaže da se stidi sramne odluke VKS, jer ona predstavlja sunovrat pravosuđa, svih sudija i tužilaca, koji treba da dignu glas.

Advokatica Milica Mitrović poručila je da joj je drago što će advokati i ovog puta pobediti i reći stop svemu što sistem pokušava da provuče na štetu naroda i građana, uz poruku da se neće stati, jer „ovo nije samo stvar bankarskih predmeta, nego i pravne sigurnosti“.

Prema oceni advokatice Emilije Petrović, 16. septembra, kada je VKS doneo to tumačenje, Srbija je izgubila nezavisnost sudske vlasti, jer su tako zamislili bankarski lobisti, veliki i moćni.

  • Kvaka ove njihove pokazne vežbe je da se stavovi VKS mogu naručivati na osnovu zahteva velikih i moćnih. Da oni imaju sva prava, a građani su kmetovi koji nemaju. Država je uslužni servis gospodara, a VKS se stavio u ulogu sluge krupnog kapitala, konstatovala je Petrović.

Advokat Slaven Bilčar je podsetio da je problem sa bankarskim kreditima 2005. godine Srbiji iz Beča doneo Mlađan Dinkić, pa smo postali kolonija stranih banaka, i da zato već u ponedeljak Upravni odbor Advokatske komore Srbije mora da donese odluku o obustavi rada.

Posle okupljanja ispred Ustavnog suda, advokati su u protestnoj šetnji otišli do Pravnog fakulteta, a potom i do Narodne banke Srbije i zgrade Vlade.

Pored advokata, u protestu su učestvovali i predsatvnici nevladinih organizacija, pokreta i udruženja građana.

Naslovna fotografija: Advokati iz Kragujevca
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.