Ako igde ima smisla ulagati u stočarstvo, onda je to na prostoru Kragujevca, poručio ministar Nedimović

Društvo Ekonomija

Potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović je tokom ovonedeljne posete poljoprivrednim gazdinstvima na teritoriji grada Kragujevca, obišao danas (subota, 8. maj) sela Cvetojevac, Cerovac i Lužnice.

U pratnji gradonačelnika Nikole Dašića, obišao je domaćinstvo Dejana Živadinovića iz Cvetojevca koji se bavi uzgojem svinja i domaćinstvo Milana Simića iz Cerovca koji se bavi uzgojem goveda. Nakon obilaska domaćinstava, ministar Branislav Nedimović, gradonačelnik Nikola Dašić i Damjan Srejić, član Gradskog veća za ravnomerni i održivi razvoj sela su u prostorijama Lovačkog doma, selu Lužnice razgovarali sa meštanima i predstavili program podrške poljoprivrednim gazdinstvima.

– Ponovo imamo priliku da sa ministrom i domaćinima razgovaramo o mnogim temama koje interesuju ljude koji žive od poljoprivrede. Grad Kragujevac je u budžetu za ovu godinu izdvojio 25 miliona dinara za poljoprivredu, međutim to je samo deo sredstava koja se ulažu u poljoprivredu. Ta sredstva ne podrazumevaju izgradnju infrastrukture na seoskom području koja se trenutno radi ili koja će se raditi za šta je izdvojeno mnogo više sredstava. Postoje mnoge druge subvencije i pomoć od strane države, i zbog toga je ministar danas tu, da objasni procedure i načine, da bismo našim ljudima pomogli da što lakše apliciraju i dođu do tih bespovratnih sredstava, rekao je gradonačelnik Dašić.

– Poziv za povrtare i voćare je u toku i traje do 4. juna. Poziv za stočare biće raspisan krajem juna i biće otvoren mesec dana, dok će za ratare biti raspisan u septembru. Ukupan budžet programa koji Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sprovodi sa Svetskom bankom iznosi oko 38 miliona dolara. Ako igde ima smisla ulagati u stočarstvo, onda je to ovde, na prostoru Kragujevca. Oko 70% budžeta koji je namenjen za poljoprivredu, mi ulažemo u stočarstvo. Trudimo se da ljudima maksimalno izađemo u susret, da pokušamo da dođemo do svakog sela. Sada imamo novi poziv koji je namenjen i za povrtare, ratare, voćare, stočare, preko Svetske banke, tkz poziv 50-40-10, gde polovinu novca dobijete bespovratno, 40%  obezbedite preko kredita, a 10% date sami. Mislim da to ima smisla. Prioritet će imati ljudi koji se bave voćarstvom, povrtarstvom i stočarstvom, mladi koji ostaju na selu, žene koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava, rekao je ministar Nedimović.

Milan Simić, poljoprivrednik iz sela Cerovac bavi se uzgojem goveda, proizvodnjom mleka i mesa. Posao je postao porodičan i polako se prenosi na mlađu generaciju. Već godinama uspešno sarađuju sa mlekarom „Granice”. Do sada nisu koristili kredite ni subvencije države, a sada su zainteresovani za nabavku nove mehanizacije, kupovinu traktora.

– Centar za strna žita koji je sa Centrom za ruralni razvoj sada jedna firma, spreman je da pruži svaku vrstu podrške i pomoći svima koji su zainteresovani za programe podrške poljoprivrednim gazdinstvima. Sve osim izrade biznis plana za koju su nadležne licencirane konsultantske kuće koje imaju sertifikat Ministarstva poljoprivrede, rekla je Zorica Jestrović, direktorka Centra za strna žita a prenosi Služba za odnose sa javnošću Gradske uprave Grada Kragujevca.

Foto: Grad Kragujevac
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.