Ana Brnabić tvrdi – dogovor blizu, poljoprivrednici iz Šumadije kažu – pokušaj da se unese razdor

Društvo Ekonomija

Kako saznajemo, poljoprivrednicima je ponuđena cena od 73 dinara za suncokret, pod uslovom da se oni koji je dobiju sledeće godine odreknu premije za mleko.

Aleksandar Babić, poljoprivrednik iz Desimirovca za Glas Šumadije izjavio je da je u pitanju pokušaj da se unese razdor u redove štrajkača, kao i to da se radi o ponudi koju niko od šumadijskih predstavnika neće potpisati.

Ranije je postignut dogovor da premija za mleko iznosi 15 dinara do kraja godine, sa čime su se poljoprivrednici saglasili – s tim da je to podrazumevalo celu suncokreta od 68 dinara. Prihvaćena je i cena nafte od 159 dinara na 80l po hektaru, kao i moratorijum na poljoprivredne kredite.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da joj se čini da je blizu dogovor sa poljoprivrednicima koji protestuju i ocenila da su „bliže dogovoru nego što su bili juče u 10 ujutru, kada su počeli pregovori“, ali da „ako damo svima sve što traže, tu budžeta više nema, tu Srbije više nema“.

Brnabić je za TV Pink rekla da je u Vladi Srbije bila jutros do 1, i da su se nastavili razgovori sa poljoprivrednicima, pa i putem telefona, i da su pravljene kalkualcije.

  • Vladi jeste u interesu da se nađe dogovor, a to znači kompromis – moramo negde da nađemo sredinu, naglasila je Brnabić i navela da su zahtevi poljoprivrednika „izuzetno ambiciozni“ kada traže 700 evra po toni za otkupnu cenu suncokreta, dok je ona, primera radi, u Hrvatskoj 520, a u Bugarskoj 535 evra po toni.
  • Mi smo ponudili cenu od 600 evra po toni. Jedna od organizacija koja protestuje – Inicijativa (za opstanak srpskog poljoprivrednika) to nije prihvatila, jutros su nam javili, rekla je Brnabić.

Naglasila je da Vlada ne može da garantuje otkupnu cenu ničega.

  • Mi ne smememo na to da utičemo, ne smemmo da otvorimo Pandorinu kutiju, jer će onda svi tražiti isto, bez obzira na tržište, situaciju i njihovu ličnu konkurentnost. Time ne samo da razvaljujemo našu ekonomiju, već i konkurentnost naše poljoprivrede pada. To ne možemo, ali možemo da pomognemo, istakla je Brnabić.

Dodala je da poljoprivrednici jesu u pravu kada je reč o nekim Vladinim intervencijama.

  • Jesmo intervenisali da bi obezbedili da naši građani imaju dovoljno suncokretovog ulja i drugih životnih namirnica, i da su cene prema građanima na jednom kontrolisanom nivou, u teškim vremenima, rekla je Brnabić.
  • Ne zanimaju me politikanti među njima, ali s druge strane, tu ima neverovatno vrednih, radnih ljudi i pregalaca, i meni je bila čast da sedim sa njima, čujem njihovu muku i da tražimo rešenja, rekla je Brnabić i naglasila da „za ove politikante, prave i lažne CIA agente – to me ne zanima“.
  • Ono što možemo da uradimo i pomognemo, to ćemo uraditi i daćemo sve od sebe – ali ne možemo da ispunimo zahteve koji su nerealni i stavljeni na papir samo da bi bili odbijeni, da bi neko na tome pravio svoju fejk političku karijeru. To ne možemo i nećemo, jer moramo da čuvamo Srbiju, budžet i fiskalni prostor, naglasila je premijerka.

Navela je da su u ponedeljak počeli i razgovori oko utvrđivanja minimalne cene rada i da je poljoprivrednicima predočena da Vlada mora da brine o tome da ima fiskalni prostor i za to.

  • Ako damo svima sve što traže, tu budžeta više nema, tu Srbije više nema, zaključila je Brnabić.
Piše: Janko Milošević
Fotografija: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.