Analize pokazale: Sinofarm u 60 odsto slučajeva kod starijih od 65 ne stvara antitela

Doba korone

Kada se govori o davanju treće doze vakcine, u Srbiji se prvenstveno pominje Sinofarm.

Analiza Instituta za primenu nuklearne energije (INEP), koja je pratila stvaranje antitela kod građana Srbije vakcinisanim različitim vakcinama, do sada je pokazala da postoje osobe koje ne razviju antitela.

Analize pokazuju da čak 60 odsto vakcinisanih Sinofarmom, starijih od 65 godina ne razvijaju antitela, kao ni 10 odsto mlađih od 65 godina.

  • Ima, dakle, ljudi koji nemaju antitela nakon dve doze, ali i kod njih je primećeno da imaju neku vrstu zaštite jer i kada se zaraze virusom, jako brzo razviju antitela, što znači da je došlo do stvaranja ćelijskog odgovora, objasnila je saradnica INEP-a Marija Gnjatović, za list Danas.

Ona naglašava da bi davanje treće doze Sinofarma trebalo da usledi nakon što proizvođač donese takvu preporuku.

Da bi s trećom dozom u Srbiji ipak moglo uskoro da se počne, pomenuo je i član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon.

Kon je rekao da će treću dozu vakcine morati da prime oni koji nemaju antitela posle primljene dve doze vakcine.

  • Jasno je svima nama koji se bavimo ovim poslom da oni koji nemaju antitela posle dve doze, a prošlo je vreme, treba da prime još neku – ili dozu te iste vakcine, ili da promene vakcinu, rekao je Kon za televiziju K1.

Treća doza Sinofarma za sada je ponuđena stanovnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok se očekuje da istu praksu započne i Bahrein.

Britanski Tajms preneo je da su vlasti u Bahreinu saopštile da će treća doza biti ponuđena građanima nakon 6, odnosno 12 meseci. I to nakon 6 meseci starijima od 60, osobama sa hroničnim bolestima i medicinskim radnicima koji rade sa obolelima od kovida, dok će ostali treću dozu moći da prime nakon godinu dana.

foto: N. Raus
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.