ANESTEZIRANJE NEZADOVOLJNE JAVNOSTI, ILI SPAŠAVANJE GRADA

Istraživanje Politika

Po šumadijskim kuloarima uveliko se, uz pozivanje na informacije iz najužeg kruga lidera Zajedno za Šumadiju (ZZŠ)  i bivšeg gradonačelnika Veroljuba  Stevanovića, špekuliše o skorašnjoj promeni vlasti u Kragujevcu. Najnovija špekulacija s tim u vezi je da bi Izvršni odbor Srpske napredne stranke (SNS) već tokom predstojećeg vikenda, neposredno nakon posete predsednika  Rusije Vladimira Putina,  Srbiji i Beogradu, mogao da naloži smenu aktuelnog  gradonačlenika Radomira Nikolića, sina nekadašnjeg predsednika Srbije i osnivača SNS Tomislava Nikolića, sa mesta gradonačelnika Kragujevca. Nova vlast u Kragujevcvu, koju bi činila koalicija  SNS i ZZŠ,  SPS, LDP, SPO i još neke političke organizacije, a  sa Veroljubom Stevanovićem, kao novim gradonačelnikom, bila bi  formirana oko Svetoga  Save (27. januara).

Rečene špekulacije podgrevaju i napisi tablodine štampe, bliske predsedniku SNS i Srbije Aleksandru Vučiću, koja najavljuje skorašnju „seču lokalnih šerifa SNS“, i tom konketsku otvoreno navode i ime Radomira Nikolića. Koliko je priča o navodnoj promeni vlasti u Kragujevcu i povratku Veroljuba Stevanovića, uz podršku Aleksandra Vučića, naravno,  otišla daleko svedoči i činjenica da Stevanović priprema tim saradnika sa kojima bi preuzeo rukovodjenje gradom. O tome je  razgovarao i sa bivšim predsednikom Skupštine grada i nekadašnjim najbližim  saradnikom u ZZŠ i rukovodstvu grada,  Sašom Mlenićem, koji je, u medjuvremenu, preuzeo rukovodjenje Udruženjem Šumadijska regija,i koji, prema dostupnim informacijama, nije uspeo da ubedi Stevanovića da se pridruži subotnjim protestima Kragujevčanima, gde mu je mesto.

Stevanović za javnost i dalje pokušava da demantuje kontakte sa vrhom Spske napredne stranke i mogućnost povratka na vlast u Kragujevcu uz  pomoć Aleksandra Vućića. Demantovao je navode te vrste i u prošlonedeljnom danu kad se, kako pouzdano doznajemo, sreo sa ljudima u vrhu SNS, verovatno i sa samim Vučićem, sa kojima je razgovarao o realizaciji 24 projekta (izmeštanje železničke pruge iz centra Kragujevca, završetak auto – puta prema koridoru 10, regulisanje statusa Doma Vojske i napuštene kasarne  Radomir Putnik, izgradnja novih naselja, ulica, trgova…), što je njegov uslov za koalicuju sa SNS-om i povratak na gradonačelničku funkciju.

Stevanović i njegovi saradnici u ZZŠ, ako je suditi prema činjenici da se najozbiljnije priremaju sa povratak na čelo Kragujevca, očito veruju da su sa Aleksandrom Vučićem uspeli da se dogovore da Srpska napredna stranka koja je, u oktobru 2014., podsetimo,  bukavalno i brutalno otela vlast Stevanoviću i njegovim „zajedničarima“, sada hoće da ih vrati na istu tu vlast. Stevanović  kontakte i eventualnu saradnju sa ljudima koji su mu pre nešto više od četiri godine oteli vlast, saznajemo,  pravda tezom da bi država i njeni zvaničnici jednostavno moraju da pomognu da Kragujevac, kao jedan od najznačajnijih gradova u Srbiji, izadje iz krize i beznadja  u koje je zapao dolaskom Radomira Nikolića na mesto gradonačelnika.

Mišljenja šumadijske pllitičke javnosti s ovim u vezi donekle su podeljena. Ima, naime, i onih koji smatraju da je Vučiću, zbog očite nesposobnosti Nikolića „juniora“ da vodi Kragujevac,  Stevanovoić zaista potreban. U suprotnom će, ističu u tim krugovima, Kragujevac da izgubi već na narednim lokalnim izborima što bi za SNS bilo mnogo bolnije, jer bi izborni gubitak vlasti u šumadijskoj i prvoj srpskoj prestonici označio početak gubitka apsolutne kontrole koju  SNS ima nad svim delovima  Srbije. Što bi, opet, označilo i početak kraja Vučićeve apsolutističke vladavine…

S druge strane  je onaj deo šumadijske političke javnosti koji smatra da su špekulacije o promeni vlasti  i povratku Veroljuba  Stevanovića na gradonačelničku funkciju u Kragujevcu upravo to – špekulacije i ništa više. Veroljub Stevanović Vučiću jeste potreban, tvrde u tom delu javnosti, ali za „anesteziranje“ šumadijske političke scene. Otuda ljudi iz vrha SNS (u tom kontesku naročoto se pominje predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić) Stevanovića već dve godine zamajavaju najavama o zajedničkom upravljanju Kragujevcem.

Pojedini Stevanovićevi saradnici još iz vremena koalicije Zajedno ubedjeni su da je činjenica da Vučić nema razloga da bude zadovoljan učinkom Radomira Nikolića da mestu gradonačelnika Kragujevca, ali i da je isto tako činjenica i da bi se njegovom smenom definitivno zamerio svom „političkom ocu“ Tomislavu Nikoliću koji, u tom slučaju, ne bi više imao nijedan razlog da ne kaže sve što zna o svom „političkom sinu“ . Istovremeno i da osnuje svoju političku stranku koja bi ugrozila rejting SNS.

Nije, na kraju, malo ni onih koji smatraju da bi i u slučaju da se nekakav dogovor Veroljuba Stevanovića sa vrhom SNS-a, pa i samim Vučićem, koji evidentno ipak postoji,  najvećim deolom završio  na Vučićevim obećanjima koje predsednik Srbije već godinama olako deli, i još lakše i brže zaboravlja, te da bi se propadanje Kragujevca i dalje nastavilo. Stevanović bi, kako to primećuju njegovi nekadašnji saborci, „samo upropastio mit koji je o njemu u šumadijskoj i najširoj domaćoj javnosti opravdano stvoren“.

Piše: Zoran Radovanović

Fotografija: Nebojša Raus

Tagovi:

6 komentara

  1. AKO SE OVO ZAISTA DESI ,SNS I ZAJEDNO ZA SUMADIJU ,TREBA NAPRAVITI PUC I SMENITI OVOG BREZBOZNIKA VERKA SA MESTA PREDSEDNIKA ZAJEDNO ZA SUMADIJU IZDAJNIK

    1. Jok ti ćeš da se desis. A one picke oko njega ćute. Vrebaju mesta. Bravo za one koji su ga napustili.
      Bas da vidim dal će neko od odbornika da ima dostojanstva da ih otera sve u kurac

    2. Da ipak malo ti odeš u školu, da naučiš pravopis, pa da se lepo vratiš ovde i komentarišeš postupke budućeg gradonačelnika. Ti si našao da pišeš o Verku?

  2. A ko je buduci gradonačelnik? Nemislite valjda da ce g.Stevanović da se bruka na zalasku karijere,ako se to ipak ostvari onda sam uzalud glasala za Kragujevčanina koji je bio personifikacija demokratije a sada autokratije…Prosto nemogu da verujem…

  3. To što Vi NE MISLITE i NE MOŽETE da verujete, to je Vaša lična stvar. Završetak karijere, političke karijere? Pa Verko je i u fizičkoj formi bolji od svih mogućih kandidata, a da ne govorim o intelektualnoj. Ovo je lokalna priča koja nema nikakve veza sa demokratijom i autokratijom. Grad je u rasulum ništa ne funkcioniše i mora da ga vodi neko ko zna da radi. Kakav crni kraj karijere, o čemu Vi govorite?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.