APEL LOKALNOG OMBUDSMANA ZA OČUVANJE ZDRAVE ŽIVOTNE SREDINE KRAGUJEVCA

Društvo Grad

Prva konferencija UN o životnoj sredini održana je u Stokholmu 5.juna 1972.godine, pa je taj dan proglašen Svetskim danom zaštite životne sredine.
Ustavom Republike Srbije, čl.74., utvrđeno je da svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju, kao i da je svako dužan da čuva i poboljšava životnu sredinu.
Oblast zaštite životne sredine regulisana je, između ostalog, Zakonom o upravljanju otpadom, Zakonom o vodama, Zakonom o zaštiti vazduha, Zakonom o zaštiti od nejozinijućih zračenja, Zakon o zaštiti od buke i nizom drugih zakona i podzakonskih akata.
Lokalnom ombudsmanu su se u prethodnom periodu, obraćali građani seoskih mesnih zajednica u vezi sa problemom sakupljanja i odnošenja smeća, a radi rešavanja tih problema je svojevremeno upućena preporuka sa predlogom mera JКP-u „Čistoća“.
U slučaju povrede prava iz oblasti zaštite životne sredine, pre obraćanja lokalnom ombudsmanu, građani treba da se obrate ekološkoj inspekciji.

Lokalni ombudsman apeluje na organe uprave, preduzeća, ustanove, nevladine organizacije i građane da, u okviru svojih mogućnosti, doprinose očuvanju zdrave životne sredine Кragujevca, kao i da poštuju sve propisane mere zaštite životne sredine, a neke od njih su podsticanje preduzeća za uvođenje čistije proizvodnje, podizanje nivoa svesti o značaju upravljanja otpadom, reciklaži i sprečavanju nastanka otpada gde god je to moguće, preduzimanje mera radi efikasne organizacije i rada na prikupljanju i odvoženju smeća u seoskim mesnim zajednicama, edukacija građana (počev od predškolskog uzrasta) o značaju zdrave životne sredine pre svega po život i zdravlje.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.