Aprilski snežni rekord

Grad

Juče i jutros je veći deo Srbije osvanuo prekriven snegom i to ne bi bilo čudno da nije april. Podaci govore da je u Šumadiji napadala rekordna količina snega u aprilu, nezabeležena u poslednjih 150 godina.

Stefan Nikolić, administrator fejsbuk stranice Nadelje-Rekovac-Gledićke planine šalje fotografije simske aprilske idile iz Nadrlja.

Nadrlje, Stefan Nikolić

Meteorolog Republičko hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Slobodan Sovilj ističe za Insajder da zahlađenja i temperaturne razlike za ovo doba godine nisu uopšte neuobičajene, ali da ovako jako zahlađenje nije baš tipično za april već je više primerenije februaru ili početku marta.

Meteorolog Republičko hidrometeorološkog zavoda ističe da pojava snega može biti registrovana u nižim predelima i tokom meseca maja.

  • Datum poslednjeg snežnog pokrivača u Beogradu je 22. april 1997. i tada je izmereno simbolično jedan centimetar snega, a poslednji datum padanja snega u Beogradu kada nije bilo snežnog pokrivača je bio 11. maj 1953. godine, istakao je meteorolog.
Nadrlje, Stefan Nikolić

Što se tiče visine snežnog pokrivača Sovilj konstatuje da je rekord oboren, ali za koliko moraćemo da sačekamo završetak padavina.

  • Prethodni rekord je bio iz 2021. godine i ta je 7. aprila izmereno 10 centimetara snega u Beogradu. Što se tiče planinskih predala tu rekordni nisu oboreni, primera radi aprilski rekord za Kopaonik je 160 centimetara tako da nisu ni ugroženi, rekao je on.

Podaci govore da je prosečna maksimalna temperatura za Beograd za april 19 stepeni celzijusa. U prvoj polovini meseca Sovilj prognozira temperature ispod proseka za april mesec, a povratak u granice prosečne temperature očekuje tek u drugoj polovini meseca Sovilj.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.