ARSENIJEVIĆ: POZVAĆEMO PREMIJERKU I MINISTRA NA SEDNICU SAVETA

Društvo

Ministar prosvete u Vladi Srbije Mladen Šarčević,koji je početkom meseca, kako je izjavljivao po medijima, doneo odluku o smeni rektora Univerziteta u Kragujevcu dr Neboje Arsenijeviča,  kazao je, prenose agencije, da je njegov pomoćnik za visoko obrazovanje u stalnom kontaktu sa  sekretarijatom kragujevačkog  Univerziteta  povodom izbora novog rektora. Pripretio  je, pritom, da, “ukoliko dodje do bilo koje opstrukcije, država može da primeni silu”.

– U slučaju da dodje do bilo koje opstrukcije, država može da primeni silu. Vlada je osnivač, a ja mogu predložiti Vladi da primeni rigorozne mere kada je pitanju dalja opstrukcija u radu Saveta tog univerziteta. Cela ta priča neće ići stranputicom. Savet Univerziteta ima autonomiju, ali u odnosu na državu. Država je jača, budite sigurni, rekao je Šarčević .

Istakao je da je  je Ministarstvo prosvete  poštovalo autonomiju Univerziteta i da je slalo dopise i inspekciju na kragujevački Univerzitet. Ministarstvo je, prema njegovim rečima, tražilo od Saveta Univerziteta u Kragujevcu da poništi odluku o doktoratu Aleksandra Arsenijevića, sina rektora Nebojše Arsenijevića, ali da Savet nije uvažio ništa od toga. Napoemenuo je potom i da je Agencija za borbu protiv korupcije ustanovila da tamo (na Univerzitetu u Kragujevcu – prim. Z.R.) ima propusta i familijarnih odnosa pri zapošljavanju i da bi ministar trebalo da bude poslednji pri utvrdjivanju poštovanja i primene zakona.

Dosadašnji rektor Nebojša Arsenijević koji je ,prema ovonedeljnoj odluci ministra Šarčevića, sa te funkcije smenjen na osnovu stava Agencije za borbu protiv korupcije da je u sukobu interesa, za “Glas Šumadije”  je rekao da je odluka o njegovoj smeni na Univerzitet u Kragujevcu napokon stigla danas oko podneva, i da je dostavljena predsedniku Saveta dr Siniši Randjiću, ali ne i njemu.

-Ne mogu da komentarišem odluku ministra Šarčevića, jer je nisam ni dobio. Ja nisam Jerotije Pantić da čitam tudju poštu. Prvi put u životu čujem da se neko razrešava sa neke dužnosti, a  da ga o tome ne obaveštavaju. Ne razumem ministrove pretnje, pošto opstrukcije na našem univerzitetu nema. Svašta ću, izgleda,  da naučim od tako obrazovanog čoveka, kaže Arsenijević.

Dodaje da će sednica  Saveta kragujevačkog Univerziteta da bude održana kad je zakaže predsednik  tog organa, i da će, koliko mu je poznato, da bude otvorena za javnost. Siguran je, ističe, da će na sednicu Saveta Univerziteta u Kragujevcu da budu pozvani predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar Mladen Šarčević.

Premijerka Brnabić prekjuče se “proslavila” izjavom da je odluka ministra prosvete o smeni rektora Nebojše Arsenijevića primer vladavine prava u Srbiji. Poznavaocima aktuelne situacije na Univezitetu u Kragujevcu jasno je, medjutim, da je minstar Šarčević,  da je poštovao važeće zakonske propise mogao jedino da u Vladi  Srbije inicira smenu članova  Sveta kragujevačkog Univerziteta, pošto su oni ti  koji nisu poštovali naloge nadležnih državnih organa i agencija. Novi Savet bi potom razrešio dosadašnjeg i izabrao novog rektora.

Ministarska odluka o smeni rektora Arsenijevića, politikanstka je demonstracija gole  gole sile. To, naravno, nikako ne znači da  rektor Nebojša Arsenijević svojim potezima i ponašanjem nije skicirao sliku koja šira javnost o njemu ima.

Piše: Zoran Radovanović

Arsenijević: Ne mogu da komentarišem odluku ministra Šarčevića, jer je nisam ni dobio. Ja nisam Jerotije Pantić da čitam tudju poštu. Prvi put u životu čujem da se neko razrešava sa neke dužnosti, a  da ga o tome ne obaveštavaju.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.