ARSENIJEVIĆ: PREKRŠENA USTAVOM ZAGARANTOVANA AUTONOMIJA UNIVERZITETA

Društvo Grad

Doskorašnji  rektor Univerziteta u Kragujevcu dr Nebojša Arenijević juče je, kao što je naš list već i najavio, Upravnom sudu podneo tužbu na  rešenje ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije Mladena Šarčevića, kojim je Arsenijević 4. juna razrešen sa rektorske funkcije. Uz tužbu, Arsenijević je Upravnom sudu ponovo podneo i zahtev za donošenje privremene mere na to rešenje koje bi, u slučaju da taj sud, u roku od pet dana,  sud prihvati Arsenijevićev zahtev, odluku ministra Šarčevića stavio „ad akta“ do okončanja kompletnog postupka po tužbi smenjenog kragujevačkog rektora.

      Bivši rektor Arsenijević  za “Glas Šumadije” kaže da je u  u tužbi na rešenje ministra Šarčevića, naveo „nepostojanje pravnog osnova“ za donošenje odluke o njegovom razr ešenju“, te „zlonamerno navodjenje činjenica“ o situaciji na kragujevačkom Univerzitetu. I tako intepfetirane činjenice, prema njegovim rečima, nisu bile dovoljne, odnosno nikako nisu mogle da posluže kao pravni osnov za ministr ovu intervenciju na Univerzitetu u Kragujevcu.

    -U tužbi sam se pozvao i na Ustav  Republike Srbije, i to u delu kojim je regulisana autonomija univerziteta, koja je, potom, detaljnije razradjena u Zakonu o visokom obrazovanju. Ustavom je, naime, zagarantovana autonomija  univerziteta, dok su u Zakonu o viskom obrazovanju taksativno nabrojane situacije u kojima predstavnici izvršne vlasti mogu da intervenišu u toj viskoškolskoj ustanovi. Te situacije su u Zakonu potpuno jasno definisane, i nisu podložne nikakvim i ničijim tumačenjima, ističe Arsenijević i napominje da je zakonskom regulativom propisano pet razloga zbog kojijh ministar može da smeni rektora, i da u njegovom slučaju nijedan od tih razloga nije postojao.

     Višemesečna turbulentna situacija na Univerzitetu u Kragujevcu, praćena žestokom medijskom-policijskom kampanjom, zbog  odbijanja Saveta te visokoškolske ustanove da sa rektorske funkcije smeni Nebojšu Arsenijevića, za kojeg je Agencija za borbu protiv korupcije krajem prošle godine utvrdila da je u sukobu interesa, okončana je, podsetimo, prošle srede izborom Nenada  Filipovića, sa Fakulteta inženjerskih nauka, za v.d. rektora krgujevačkog Univerziteta. Da li se u ovom slučaju radi o konačnom smirivanju situacije ili, pak, o zatišju pred (novu) buru, videće se u dogledno vreme. Na kragujevačkom Univezitetu ima i onih koji smatraju da se pre radi o onom drugom.

    Tokom višemesečme kampanje, pojedini medji su Arsenijevića optuživali za „bahato i nepistojno ponašanje“ na rektorskoj funkciji, te za nepotizam i druge zlupotrebe na Univerzitetu. On kaže da je sve bilo dobro organizovana akcija grupe kragujevačkih univerziteskih profesora i predstavnika vlasti, medju kojima su ministar Šarčević, ministarka Slavica Djukić – Dejanović, ali i pojedinci „moćniji od njih“.     

Piše: Zoran Radovanović  

Tagovi:

3 komentara

  1. Arsenijevic je istorija, a uskoro ce biti , sva je prilika, doveden pred lice pravde zbog brojnih zloupotreba. Ovo je manevar kojim pokusava da se spase zatvora. U njegovoj interpretaciji nece biti uhapsen zbog krsenja zakona, nego zato sto se bori za samo njemu izmisljenu autonomiju od zakona i odgovornosti. Savet je konsituisan, moze ga Sud i vratiti, ali Savet ima stav 20:1 da on ne bude rektor. Prica gotova, ceka se njegovo hapsenje.

    1. Skoči, pa reci hop. Da je bilo nečega zbog čega bi išao u zatvor, odavno biste vi to pisali po blicu. Ovako, vratiće ga sud i onda će konačno Univerzitet nastaviti sa radom. Jasno je svima da hoćete pare i da hoćete da uništite započeto. Pašćete kao i odluka ministra a taj vd rektor kome je nadimak ,,seminarski“ nije džabe postavljen. On je po principu što oči videše to ruke ne ostaviše. Polako. Istina kad tad mira da izađe na videlo.

  2. Ceka se i hapsenje Sarcevica i Djukicke – nek se raspitaju kod Dulica sta da ponesu u corku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.