Austrijski film „Sad ili sutra” dobio nagradu kragujevačke publike na Petom ŠIFF-u

Kultura

Nagradu kragujevačke publike ove godine odneo je austrijski film „Sada ili sutraˮ (Jetzt oder morgen) rediteljke Lise Weber.

U konkurenciji dva domaća i pet filmskih ostvarenja iz inostranih kinematografija film „Sada ili sutraˮ izabran je na osnovu glasova publike za najbolji film 5. ŠIFF-a.

Film prati Klaudiju i njenu porodicu koja živi u Beču, u uslovima socijalnog stanovanja, bez posla i perspektive, tokom tri godine. Sniman u formi sličnoj rijalitiju, film nam pokazuje šta se dešava kada se naizgled ništa ne dešava.

Novčana nagrada u iznosu od 60.000 dinara, obezbeđena sredstvima Filmskog centra Srbije biće uručena rediteljki Lisi Weber za njeno debitantsko filmsko ostvarenje.

Peto izdanje Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala (ŠIFF) održano je u Kragujevcu od 18. do 20. decembra.

Festival je održan tradicionalno i digitalno, tj. publika je mogla da prati program u sali Pozorišta za decu na uobičajen način, ali i on-line putem zvaničnog internet sajta Festivala www.siff.rs/. Tokom tri festivalska dana publici smo prikazali debitantske filmove iz Austrije, Ukrajine, Francuske i Srbije, kao i četiri predavanja koja su na zanimljiv način predstavila šta je važno za nastanak filma. ŠIFF je prepoznatljiv po interakciji sa publikom, po komunikaciji između ljudi iz sveta filma i gledalaca, tako smo ove godine prateći program u okviru kog su gledaoci mogli da postavljaju pitanja predavačima održali digitalno, ali ipak zadržali poznatu formu.

S obzirom na izazove i poteškoće koje nam je donela globalna pandemija, želeli smo da pokažemo solidarnost sa našim sugrađanima koji su posebno ugroženi, pa su organizatori odlučili da 5. ŠIFF bude humanitarnog karaktera. Ulaz na sve projekcije, kao i praćenje on-line programa bio je besplatan uz donaciju za dečake Mihajla i Dimitrija Kragovića, obolele od teške bolesti.

Ove godine Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizuje „Art Kvart” sa saradnicima i uz podršku kragujevačkog Pozorišta za decu.

Grad Kragujevac doprineo je u značajnoj meri realizaciji Petog ŠIFF-a obezbeđivanjem neophodnih sredstava za njegovo finansiranje. Peti ŠIFF su podržali pored Grada Kragujevca i Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture i

informisanja Republike Srbije, Francuski institut za kulturu i Austrijski kulturni forum.

Više informacija na zvaničnoj internet prezentaciji Festivala www.siff.rs i društvenim mrežama www.facebook.com/siffkragujevac , www.instagram.com/siffkg/

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.