AUTOMOBILDŽIJE I ORUŽARI OSTAJU NA PLAĆENIM ODSUSTVIMA DO DALJEG?

Doba korone Društvo Ekonomija

Zaposleni u kragujevačkom Fijat Krajsleru koji su, zbog epidemije COVID 19, od 16. marta na dvonedeljenom plaćenom odustvu, najverovatnije će produžiti prinudni odmor i nakon 29. marta, kada su, prema ranijoj odluci,  trebali da se vrate u fabričke hale.

Odluka o tome da li će radnici fabrike u Kragujevcu  narednog ponedeljka da se  vrate na posao, ili će plaćeno odustsvo da im bude produženo trebalo je, kako je najavljivano iz fabričkog  Samostalnog sindikata, da bude doneta danas, ali je odložena za sutra (petak, 27. mart).

  • Očekujem da će plaćeno odustvo radnika, zbog ukupne situacije u Kragujevcu i Srbiji sa epidemijom COVID 19, da bude produženo, ali će konačna odluka o tome da bude doneta sednici Kriznog štaba kompanije, koja će biti održana u petak, rekao je za list DANAS i Glas Šumadije  predsednik Samostalnog sindikata u Fijat Krajsleru Zoran Marković.

Pojašnjava, pritom, da  radnici iz proizvodnje ne dolaze na posao od 16. marta, ali da je za pojedine službe organizovan rad od kuće.

  • Pojedini radnici, u vreme vanrednog stanja u zemlji,  rade od kuće, a u samoj fabrici imamo organizovana dežurstva koja su neophodna, uz poštovanje svih preventivnih zaštitnih mera. Angažovani su radnici iz obezbeđenja, protivpožarne zaštite i ljudi koji rade na održavanju naših sistema, kaže Marković.

 U Sindikatu firme Fijat plastik, koja posluje u sastavu fabrike automobila Fijat Krajsler Srbija, ne očekuju da će proizvodnja modela “500L” u Kragujevcu da  startuje pre početka maja, a možda ni tada. Ističu da delova iz Italije i Kine već odavno nema, i da ih, zbog situacije sa epidemijom korona virusom, neće  ni biti, pre svega iz Italije, još nedeljama. U takvim okolnostima, proizvodnja u kragujevačkoj fabrici, sve i da je situacija u Srbiji drugačija, ne bi bila moguća.

Odluka o produženju ili ukidanju plaćenog odsustva sutra treba da bude doneta i u Zastavi oružju.  U Sindikatu te fabrike takođe očekuju da proizvodnja, koja je u toj fabrici zaustavljena početkom sedmice, neće biti nastavljena narednog ponedeljka, već da će oružari do daljeg da ostanu kod svojih kuća.  Tim pre što je virus korona, kojim je zaražena jedna radnica “Galvanizaciji” Zastave oružja, već ušla u  fabriku. Grupa od 26 oružara koji su u “Galvanizaciji” bili u kontaku za obolelom radnicom, u karantinu su.

  • U fabrici radi još oko 200 ljudi, među kojima su, pored radnika koji obezbeđuju fabriku i održaju opremu, i oni koji pripremaju isporuke oružja inostranim kupcima. Očekujem, međutim, da će radni proces u fabrici da bude obustavljen u potpunosti, odnosno da i tih 200 radnika treba da budu zaštićeni od potencijalne zaraze, rekao je  predsednik Sindikata u Zastavi oružju Dragan Ilić.

List DANAS i Glas Šumadije su, podsetimo, već upozoravali da su fabrike potencijalno žarišta širenja zaraze virusom korona. Bivši direktor Zastave oružja Milojko Brzaković kaže da u toj, ali i drugim fabrikama, postoje radni I proizvodni procesu u kojima je praktično nemoguće napraviti distance izmedju radnika od propisana dva metra I da je, u takvim okolnostima, nemoguće sprečiti njihove kontakte koji  su u epidemiji koja je na delu, bez obzira na zašitnu opremu, i te kako opasni.

Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

1 komentar

  1. Jel zna portal, ko plaća radnike FIAT-a kada ne rade? Ako plaća FIAT, nek plaća, neka su plate velike i radnici zadovoljni. Ali ono na šta mislim a mislite i Vi, ne bi valjalo?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.