AŽC: MAJKA IZ KRAGUJEVCA U OPASNOSTI ZBOG PISANJA TABLOIDA

Društvo Grad

Autonomni ženski centar pozvao je Ministarstvo kulture i informisanja, Savet za štampu i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da reaguju povodom navoda lista Informer kojima se život Kragujevčanke Violete Cvetković dovodi u opasnost.

Autonomni ženski centar naveo je u saopštenju da je zabrinut za bezbednost Violete Cvetković iz Kragujevca nakon objavljivanja podataka, dobijenih od anonimnog izvora, u listu Informer.

List Informer 20. oktobra je na svom portalu obajvio tekst o Violeti Cvetković u kojem su navedeni navodni podaci iz njenog zdravstvenog kartona i podaci o njenoj navodnoj prethodnoj osuđivanosti, uz komentar da je da je ona „konfliktna ličnost, vrlo bahata i da ovo nije prvi put da pravi skandale“.

Ovim objavljivanjem Informer je prekršio načelo zaštite podataka o ličnosti predviđen Zakonom o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i odredbe Zakonika o krivičnom postupku, naveo je Autonomni ženski centar.

„Ono što dodatno zabrinjava jeste da su Nezavisne dnevne novine Informer, pored kršenja Ustavom i zakonom garantovanih prava Violete Cvetković na neiznošenje njenih podataka iz medicinske i krivične evidencije bez naloga suda, objavile činjenice kojima su moguće ugrozili njenu bezbednost, pozivajući na ‘linč’ Violete Cvetković od strane građana Srbije koji su vernici, opisujući je kao ‘nevernicu'“, dodaje se.

Kako je naveo AŽC, ceo tekst iniciran je time što je Cvetković progovorila o onome što muči mnoge roditelje kada je u pitanju način organizovanja zdravstvene zaštite dece u Srbiji, i mogućnost da tražite mišljenje drugog lekara pedijatra u okviru iste zdravstvene ustanove.

Autonomni ženski centar ocenjuje da takvo izveštavanje Informera podseća na „postupanje inkvizicije, koja je u srednjem veku spaljivala žene na lomači samo na osnovu neproverenih dojava da su nevernice i veštice“.

„Stoga još jednom apelujemo na nadležno Ministarstvo, Savet za štampu i Poverenika da osude ovakvo izveštavanje Informera i nalože im da upute javno izvinjenje Violeti Cvetković“, zatraženo je.

AŽC je predložio i da nadležno Ministarstvo sprovede inspekcijski nadzor nad radom „Nezavisnih dnevnih novina Informer i pokrene odgovarajuće postupke zbog kršenja Ustava i zakona“.

 

Izvor:N1

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.