Balkanski solarni krovovi u Kragujevcu

Grad

Grad Kragujevac je partner na Projektu Balkanski solarni krovovi koji ima za cilj da pruži podršku gradovima i opštinama u regionu Balkana da povećaju upotrebu solarne energije.

  • Ovim Projektom pokreće se solarna kampanja koja treba da motiviše građane i mala i srednja preduzeća na korišćenje solarne energije, istakla je Ana Radojević, energetski menadžer grada Kragujevca.

Projekat Balkanski solarni krovovi (Balkan Solar Roofs) je deo Evropske klimatske inicijative (European Climate Initiative – EUKI) Saveznog ministarstva SR Nemačke za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbednost. Vodeći partner Projekta je Energy Cities koji program realizuje u saradnji s gradovima Poreč, Mostar i Kragujevac. Tehničku podršku pruža Zelena energetska zadruga (Green Energy Cooperative) sa sedištem u Zagrebu, a strateški partner na Projektu je Regionalni edukacijski i informacioni centar za održivi razvoj jugoistočne Evrope (REIC) sa sedištem u Sarajevu.

Dejan Ružić, v.d. načelnika GU za razvoj i investicije istakao je da Kragujevac daje subvencije za upotrebu solarnih panela i pozvao građane da se u Sekretarijatu za energetsku efikasnost GU za razvoj i investicije upoznaju sa primerima dobre prakse, mogućnostima za subvencije, kao i sa zakonskom regulativom.

Inače, u okviru Projekta Balkanski solarni krovovi biće realizovane dve radionice na kojima će se građani, instalateri i donosioci odluka upoznati sa zakonskim procedurama koje je potrebno ispuniti za izgradnju solarnih elektrana za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, kao i sa tehničkim mogućnostima.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.