Balša Delibašić: NDNV da se pridržava profesionalnih standarda i spreči ratno huškanje

Društvo

Istraživač na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu i doktorand Fakulteta političkih nauka Balša Delibašić reagovao je na današnje saopštenje NDNV-a.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine navelo je da je Delibašić uputio pretnje Dinku Gruhonjiću, programskom direktoru ovog novinarskog udruženja i profesoru na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Delibašić navodi da je NDNV iznelo optužbe da je pretio njihovom članu, „iako niti jednog trenutka ne navode čime i na koji način preti“.

Prenosimo integralno Delibašićevo reagovanje:

Nezavisno društvo novinara Vojvodine, je dana 27. avgusta 2022. godine, iznelo optužbe da sam pretio njihvom članu, iako niti jednog trenutka ne navode čime i na koji način ja pretim. Smatram da bi NDNV morao da se pridržava osnovnih novinarskih stadarda i proveri navode koje iznosi, ne bi li se zaustavila promocija dvosutkih standarda u srpskom novinarstvu.

Šta više, izjava na koju se NDNV poziva, samo ukazuje na činjenicu da je njihov član u poslednje 2 godine, gotovo sistematično i planski u javni govor unosio narative o pretnjama terorizmom, “destabilizacijama,” okupaciji susedne i nezavisne države, građanskim ratovima i sl. Uzevši u obzir da se desetine intervjua sa ovim sadržajem plasirale u uskom krugu medija u Crnoj Gori, i kroz nešto što nalikuje na koordinaciju sa sličnim „nezavisnim intelektualcima,“ ta činjenica je bila lako proverljiva za NDNV. NDNV je ovo morao imati u vidu prilikom svog reagovanja, čak iako ne deli mišljenje da se tu radi o planskom podizanju panike i tenzija, i nastavku politike ratnog huškanja iz devedesetih godina prošlog veka.

U tom smislu NDNV ne sme koristiti svoje ime za lične obračune sopstvenih članova sa neistomišljenicima, već učiniti sve da spreči i sankcioniše one prakse koji podsećaju na ratno huškanje.

Fotografija: FB Balša Delibašić
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.