Biber 04 u Novom Sadu – o pomirenju i isceljivanju naših društava

Kultura

Zbirka kratkih priča sa četvrtog konkursa Biber predstavljena je u Novom Sadu, u četvrtak 21. oktobra/listopada 2021.

U razgovoru povodom objavljivanja Biber 04 zbirke održanom u knjižari Bulevar Books, učestvovali su: Maja Halapir, dobitnica treće nagrade za priču „Trokut“; Marijana Čanak, čija je odlična priča „Razmjena“ uvrštena u zbirku; Bojan Krivokapić, dobitnik prve nagrade za priču „Ptičice“Qerim Ondozi, prevodilac priča na albanski jezik i Davorka Turk, članica tima Biber.

Razgovor je vodila novosadska spisateljica Andrea Popov Miletić, takođe jedna od učesnica ranijih Biber konkursa, čija je priča objavljena u zbirci Biber 02. Na početku se povela diskusija o tome koliko se književnost prevodi na jezike regiona, i koliko smo se poslednjih decenija i u tom smislu udaljili, te da je Biber konkurs jedan od retkih koji prevodi priče autora sa raznih jezika.

Qerim Ondozi, član Biber tima i prevodilac priča na albanski jezik izjavio je: “Vrlo je važna književna komunikacija između Albanaca i ostatka regiona. Delimo isti kontekst, isto breme, isto se mrzimo, isto se volimo, žalosno je što biramo da se ne prevodimo. Ne možemo da gradimo normalni život, ako ne govorimo sa prvim komšijama.”

“Ući u misli drugoga, potaknuti empatiju, videti i takozvanog neprijatelja kako plače, to je prihvaćanje drugoga i put ka pomirenju”  kazala je Maja Halapir iz Samobora, dobitnica treće nagrade. 

Dobitnik prve nagrade i član žirija Biber 01 Konkursa, Bojan Krivokapić je dodao: “Raspad Jugoslavije je najjači događaj naših života, i nadživeće nas. Volim da učestvujem na anonimnim konkursima, i zanima me dokle će moja priča stići. Najželjenije mi je bilo prevođenje mojih priča na albanski i makedonski. Bitno mi je da vidim kako će priče biti pročitane na albanskom i makedonskom. ”

Davorka Turk u ime Centra za nenasilnu akciju i Biber tima istakla je “da otkada živi u Sarajevu, a to je od već skoro desert godina, ovaj trenutak sada je najkritičniji što se nacionalizama tiče”, dok je Qerim Ondozi dodao da ga užasava spremnost ljudi za rat, da je rat u javnom prostoru uopšte opcija.

Maja, Bojan i Marijana su pred novosadskom publikom pročitali odlomke iz svojih priča, a posebna poslastica je bila Qerimovo čitanje odlomka priče autorke Milice Rašić na albanskom jeziku koju je on preveo. 

“U ovom procesu pomirenje je nedovoljno jaka reč. Deca se pomire, ovde je potrebno isceljenje, proces isceljivanja”, dodala je Marijana Čanak i naglasila da je književnost jedno beskrajno polje gde možemo da razumemo drugog onako kako on razume sebe.

Ovaj razgovor su organizovali Cracker inicijativa iz Novog Sada, Knjižara Bulevar Books i Centar za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

Biber je konkurs za kratku, angažovanu priču na albanskom, makedonskom, bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jeziku. Tema konkursa je pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, a dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu boljem razumevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u „neprijateljskim“ cipelama, priče koje pomeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvesniju, bezbedniju i slobodniju budućnost za sve. 

Konkurs organizuje Biber tim Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

Četvrti konkurs Biber raspisan je krajem aprila 2020. godine. Pristiglo je oko 750 radova. U žiriju su bili: Tatjana Gromača, Anton Berishaj i Selvedin Avdić.

Sledeća promocija Bibera 04 je zakazana je za 9.11.2021. u Bugojnu, Bosna i Hercegovina, dok je za za decembar/prosinac 2021. godine najavljeno i otvaranje petog po redu Biber konkursa za kratku priču, na istu temu.

Zbirku Biber 04 u PDF i Kindle izdanju, kao i sve prethodne zbirke možete naći na web stranici Biber.

Fotografije sa predstavljanja zbirke Biber u Novom Sadu možete da pogledate ovde.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.