Bivši direktor kragujevačke Energetike oslobođen optužbi

Društvo Politika Video

Nekadašnji direktor kragujevačke Energetike Nikola Petrović saopštio je danas da je posle pet godina suđenja oslobodjen svih optužbi odlukom Apelacionog suda u Kragujevcu.

Petrovića je, uz krivičnu prijavu i hapšenje, smenila 2015. godine vlast Srpske napredne stranke (SNS) na čelu sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem.

Petrović je, na konferenciji za novinare u prostorijama stranke Zajedno za Šumadiju, rekao da je na sudu dokazano da nije naneo nikakvu štetu preduzeću Energetika za koje kaže da mu je bilo „druga kuća“.

Poručio je da je istina spora, ali dostižna.

On je rekao da je 2014. godine bio proglašen za najboljeg menadžera Šumadije i Pomoravlja, ali da nije odgovarao tadašnjem gradonačelniku Radomiru Nikoliću, zato što, kako kaže, nije želeo da bude „njegov igrač“.

Petrović je naveo da je tome možda doprinelo i to što je odbio da zaposli frizerku njegove majke po nalogu njegovog oca Tomislava Nikolića, a preko generalnog sekretara Tenjevića.

  • Možda je i razlog taj što nisam želeo da sporednim putem, da kažem, na mala vrata, uđe i prevozi ugalj za Energetiku prijatelj porodice Nikolić, rekao je Petrović.

On je naveo da je bio optužen zato što je ugalj uvozio i dozvolio da ga prevozi gradsko preduzeće „Šumadija sajam“.

Svi svedoci su, kaže, na sudu rekli da u to vreme nije bilo uglja dovoljno u kompaniji „Rembas Resavica“, kao uostalom ni u poselednjih 40 godina, pa i danas, zbog čega se ugalj i dalje uvozi.

Petrović je naveo da je u njegovom mandatu ugalj uvožen iz Foče u Bosni, a posle njegove smene iz Pljevalja u Crnoj Gori.

Nikolić je za svog „naslednika“ na mestu direktora Energetike rekao da je imao privatnu firmu koja se bavi grejanjem i „direktno je uzimao mnogo poslova Energetike radeći preko svoje firme“.

Naveo je da je novi direktor 2015. godine naložio remont svih kotlarnica na gas, koje su maltene nove, što su umesto obučenih stručnjaka Energetike obavili iz firme njegovog „drugara“,sa kojom je sarađivala njegova privatna firma i kojoj je avansno uplaćen gotovo ceo iznos te usluge.

Ocenio je i da je rukovodstvo posle njega napravilo i „katastrofalan“ ugovor sa Resavicom, uvodeći merenje uglja od strane isporučioca, iako je Energetika već imala pouzdanu i preciznu digitalnu vagu.

Na kraju jedne grejne sezone, kaže, knjigovodstveno se vodi 16.100 tona uglja, oko sto miliona dinara vrednosti, a na skladištu je stanje bilo nula.

  • Sa tim je bio upoznat i tadašnji gradonačelnik. Onda se pravi izveštaj koji niko nije ni usvojio i koji kaže da je ugalj ispario i da je ugalj je izgoreo, kaže Petrović.

On je takođe postavio i pitanje čije je sada zemljište „Pirotehnike“, ko je kupio, a ko je prodao oko deset hektara.

Petrović je rekao da se „mnogo toga zna“ i da ostavlja institucijama da to ispitaju.

  • Prema mom saznanju mnogo je prijava i mnogo je inspektora dolazilo u Energetiku da ispituje, a dokle se stiglo-videćemo, rekao je Petrović.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.