Bivši hrvatski predsednik u žiriju kragujevačkog festivala

Grad Kultura

U žiriju Internacionalnog festivala „Isidora Žebeljan“, koji će u junu prvi put biti održan u Кragujevcu, biće i kompozitor iz Zagreba, bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović, saopštili su organizatori.

Za takmičenje mladih kompozitora do 30 godina starosti, koje će biti održano u okviru Festivala, stigao je veliki broj prijava sa gotovo svih kontinenata.

Organizator festivala, Muzička omladina Kragujevac, saopštila je da se među prijavljenima, pored mladih kompozitora iz Srbije i regiona, nalaze i njihove kolege iz Sjedinjenih Američkih Država, Кanade, Čilea, Meksika, Brazila, Venecuele, Australije, Indonezije i mnogih drugih zemalja iz Evrope i Azije.

  • Tako veliki broj prijavljenih mladih kompozitora iz celog sveta pokazuje koliko je Isidora Žebeljan bila poštovana i voljena na svim kontinentima. I s razlogom je bila jedan od najznačajnijih kreativnih ambasadora nacionalne platforme „Srbija stvara“, rekao je predsednik Muzičke omladine Кraguevac, Stefan Adamović,

Prijavljene radove će ocenjivati tročlani međunarodni žiri u kome su, pored Josipovića, šef-dirigent i osnivač „No Borders Orchestra“ Premil Petrović i docent Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu Draško Adžić.

Isidora Žebeljan je najizvođeniji kompozitor iz Srbije na svetskoj muzičkoj sceni. Nakon uspeha opere „Zora D“, neprekidno je dobijala porudžbine najznačajnih institucija i muzičkih festivala iz celog sveta, kao što su Fondacija Berlinske filharmonije, Venecijansko bijenale, Dženezis Fondacija iz Londona, festivali u Bregencu i Sijeni i mnogi drugi.

Bila je prvi srpski stvaralac čiju je kompoziciju izveo i snimio Simfonijski orkestar BBC.

Ekskluzivni izdavač njene muzike je Rikordi-Universal iz Milana, a njene partiture objavljuje i Donemus iz Holandije. Berlinski časopis „Der Freitag“ uvrstio je Isidoru Žebeljan među deset najperspektivnijih javnih ličnosti u svetu za 2009. godinu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.