BIVŠI RADNICI NAJAVILI PRIJAVE PROTIV POSLOVODSTAVA KAMIONA I ZASTAVE TERVA

Društvo Ekonomija Grad

Bivši radnici Zastave kamiona koji već tri meseca traže isplatu zaostalih zarada i povezivanje radnog staža za period od 2010. oo 2016.,najavili su  na današnjem protestu – uobičajeno organizovanom na centralnom kragujevačkom Trgu “kod Krsta” – da će do sredine nedelje da podnesu krivične prijave protiv poslovodstava Kamiona i vojnog preduzeća  Zastava terenska vozila (Zastava TERVO), koje je lane formirano u pogonima njihove nekadašnje fabrike. Prijave protiv poslovodstva Kamiona I TERVA, nekadašnji radnici nameravaju da podnesu zbog toga što sumnjaju da je u raspolaganju imovinom Zastave kamioni i poslovanju TERVA, te u medjusobnim poslovnim odnosima te dve fabrike bilo malverzacija ili zloupotreba, o čemu, kako tvrde – imaju dokaze.

    -Prijave protiv menadžmenata Zastave kamiona i Zastave TERVA potpisalo je više desetina radnika, i u utorak ili sredu podnećemo ih nadležnima u kragujevačkoj Policijskoj upravi. Policiji ćemo da predamo i dokumentaciju kojom raspolažemo i kojom potkrepljujemo naše sumnje  da je u raspolaganju imovinom Kamiona i u poslovnom odnosu izmedju naše bivše fabrike i Zastave TERVO bilo malverzacija, rekao je za Glas Šumadije Milojko Popović, predsednik organizacionog odbora protesta nekadašnjih radnika Zastave kamioni.Istakao je, pritom, da radnici Kamiona ne namarevaju da odustanu od svojih zahteva vezanih za isplatu zaostalih zarad I uplatu doprinosa za penzijsko – invalidsko osiguranje. Novi protest zakazali su za naredni ponedeljak.

    U Privrednom sudu u Kragujevcu u sredu, 19. septembra,  zakazano je novo ročište na kojem treba da bude razmatran predlog Ministarstva finansija za otvaranje stečaja u Zastavi kamionima. Prethodno, odnosno prvo  ročište na kojem je taj predlovg trebalo da bude razmatran, prošlog ponedeljka nije održano, zbog, kako nam je rekao predsednik kragujevačkog Privrednog suda Branislav Jovović, koji je i stečajni sudija u konkretnom slučaju  – “neurednog poziva stečajng dužnika.” Stečajni dužnik (Zastava kamioni) u medjuvremenu je preuzeo poziiv, ali u organizacionom odboru protesta bivših radnika Kamiona ne veruju da će ročište na kojem treba da bude pokrenut stečajni postupak u toj fabrici  u sredu da bude održano. Naprotiv, sumnjaju da će, upravo zbog malverzacija sa imovinom i time uzrokovanom nemogućnošću da bude utvrdjena njena vrednost, i novo ročište da bude odloženo.

   Lider protesta nekadašnjih radnika Kamiona Milojko Popović I juče  tvrdi, da poseduje dokumentaciju, medju kojom je i zaključak Vlade Srbije, od 29. septembra 2016.  o formiranju nove fabrike u pogonima Kamiona, Zastava TERVO, iz koje se vidi da je “imovina Zastave kamiona procenjena na blizu dve milijarde dinara, a da su država i njen Fond za razvoj prilikom formiranja TERVA i naplate svojoh potraživanja, preuzeli imovinu Kamiona u vrednosti od oko 372 miliona dinara.

       -Prema ovoj dokumenatciji, Zastava kamioni bi trebalo da ima imovinu u vrednosti od oko 1,6 milijardi dinarara. Mi, bivši radnici Kamona tvrdimo da u fabrici  imovine u toj vrednosti nema. Ali, ako nadležni dokažu da u Kamiona ima imovine koja vredi 1,6 milijarde dinara, ja ću javno da se izvinim. Tim pre što niko od nas radnika ne bi bio srećniji da te imovine ima u Kamionima, pošto bi  to značilo da bi u stečajnoj masi bilo para i za ispunjenje naših zahteva, ističe Popović.

     Oko 300 bivših radnika Zastave kamiona, podsetimo, na ime neisplaćenih zarada ukupno potražuje oko 80 miliona dinara, dok im se pojedinačno duguje izmedju 150.000 i million dinara.Za povezivanje staža ili nadoknade onima koji su samostalno uplaćivali doprinose za penzijsko- invalidsko osiguranje potrebno je još nekoliko stotina miliona dinara.     

Piše: Zoran Radovanović

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.