BOJKOT KAMPANJA: U SREDU U KRAGUJEVAC DOLAZE LIDERI STRANAKA, A GOVORE NARODNI POSLANICI

Politika

Stranke Saveza za Srbiju (SZS), pokreti i udruženja građana koji su odlučili da ne izlaze na predstojeće parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore u Srbiji, sutra uveče, u 18 sati, na  Đačkom trgu, ispred Prve kragujevačke goimnazije, gde se već duže od godinu dana okupljaju pobunjeni Šumadinci, zvanično počinju kampanju bojkota rečenih izbora.

Protest bojkot opozicije održaće se na Đačkom trgu, pošto je velika sala Skupštine grada, u kojoj je, prema prošlonedeljnoj najavi, taj skup trebalo da bude organizovan, sutra uveče, kako je saopšteno iz gradske uprave –  zauzeta.

Kako god, opoziciona kampanja bojkota predstojećih izbora oficijelno startuje iz Kragujevca,odnosno sa ovdašnjeg Đačkog trga, odakle će predstavnici SZS i ostalih stranaka, pokreta i udruženja domaćoj javnosti, ponovo, kako se očekuje, da obrazlože zbog čega pozivaju gradjane Srbije da ne izlaze na predstojeće izbore.

Nevolja s tim u vezi je, što se danas do ranog popodneva nije znalo ko će građanima Kragujevca i Srbije da pojasni razloge zbog kojih, krajem aprila. ne bi trebalo da izadju na birališta. Organizator  protesta protiv režima Aleksandera Vučića i gradske vlasti  u Kragujevcu, udruženje “1 od 5 miliona”, naime, na svojoj Fejsbuk stranici, u pozivu na sutrašnji skup na Đačkom trgu, najavio je da će na njemu da učestvuju  potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić, predsednik Dveri Boško Obradović , lider Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Sergej Trifunović, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, predsednik Pokreta za preokret (PZP) Janko Veselinović, potpredsednica Demokratske stranke (DS) Dragana Rakić i narodna poslanica Sonja Pavlović.  

Pojedini  portali su,pak, pozivajući se na izvore u šumadijskom Savezu za Srbiju objavili da će sutra uveče u Kragujevcu da budu i Zoran Lutovac, Dragan Đjilas i Vuk Jeremić. Predsednik Gradskog odbora Slobode i pravde u Kragujevcu Dalibor Jekić listu DANAS i Gladu Šumadije rekao je  da sutrašnji skup na Djačkom trgu zajednički organizuju udruženje „Jedan od pet miliona” i stranke koje su najavile bojkot izbora. On je potvrdio da će sutrašnjem protestu u Kragujevcu da  prisustvuju i lideri SSP, DS i Narodne stranke, Dragan Djilas, Zoran Lutovac i Vuk Jeremić, ali da „neće na njemu da govore“.

Zbog čega će na sutrašnjem  protestu u Kragujevcu govoriti Boško Obradović i Sergej Trifunović, na primer, a neće Djilas, Jeremić i Lutovac, u strankama Saveza za Srbiju juče nisu znali, niti su umeli da objasne ovu poprilično inovativnu političku praksu vodećih opozicionih lidera u Srbiji.

Udruženje  „Jedan od pet miliona Kragujevac“, u pozivu na sutrašnji skup na Đačkom trgu navelo je da  bojkot „nema alternativu“ jer vlast za četiri godine nije uradila ništa kako bi obezbedila uslove za izbore.

  • Jedini ispravan stav u pogledu etičnosti, civilizovanosti i patriotizma je stav koji se sažima u samo jednu reč – bojkot, navodi se u objavi Jedan od pet miliona Kragujevac I podseća da je pre tačno četiri godine celokupna srpska opozicija na prvom zajedničkom sastanku zaključila da nema uslova za izbore i uputila zahteve režimu da ih obezbedi.
  • Gradjani, partije, udruženja koji budu izdržali bojkot, biće temelj nove, demokratske i slobodne Srbije, navodi se u pozivu na skup na Djačkom trgu, koji su učesnici skupa nazvali Trg slobode.                                                                
Piše: Zoran Radovanović

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.