Borislav Borović: Država da obezbedi privredi subvencije za struju i ukine parafiskalne namete

Ekonomija Politika

Predsednik Odbora za privredu i finansije beogradskog odbora Narodne stranke Borislav Borović izjavio je danas da bi država trebalo da ukine parafiskalne namete na računima za struju koje plaćaju firme i da obezbedi subvencije za struju domaćim privrednicima, umesto što stranim investitorima daje i do 140.000 evra po radnom mestu.

  • Preduzeća su u martu plaćala struju 60 evra za megavat-čas, a sada plaćaju 135 evra. To je izazvalo poskupljenja koja će biti sva veća, a mnoge firme će morati da budu zatvorene i ljudi koji u njima rade će ostati bez posla, što ukupno dodatno snižava životni standard stanovništva, rekao je Borović.

Borović je istakao da zato Vada Srbije mora hitnim merama da pomogne domaćim kompanijama, kao što su to učinile neke susedne zemlje, i naveo primer Bugarske, gde je država privrednicima obezbedila subvencije za struju.

  • Država se generalno mora odreći nepotrebnih parafiskalnih nameta nametnutih privredi, a posebno Elektroprivreda Srbije u tekućoj globalnoj energetskoj krizi, rekao Borović.

Borović je podsetio da na računima EPS-a cena utroška električne energije čini tek 54 odsto iznosa, dok su ostatak razni parafiskalni nameti „koje niko prosečno obrazovan ne može da razume“, poput troškova za pristup sistemu električne energije, naknade za povlašćene proizvođače, naknade za energetsku efikasnost, uz standardne visoke akcize ili PDV.

Borović je dodao da je preduzeće Infrastruktura Železnice Srbije pre dva dana obavestilo operatore za transport roba na železnicama da će im od 1. oktobra biti fakturisana veća cena utroška električne energije zbog uvećane cene EPS-a prema Železnicama Srbije.

  • Umesto dosadašnjih 5,58 dinara po kilovat-času, nova cena je 9,81 dinara po kilovat-času, što je povećanje za više od 75 odsto. Isti, uvećani računi će stići na adrese svih ostalih kompanija u Srbiji. Jedini način amortizovanja udara na poslovanje zbog ovih dodatnih troškova, biće povećanje cena njihovih proizvoda i usluga i ubrzavanje već pokrenute spirale inflacije, rekao je Borović.

Borović je dodao da iako Narodna banka Srbije mesecima uverava građane da je inflacija tek nešto viša od ciljane, svako u svom novčaniku vidi da je to „obična iluzija“.

  • Inflacija je opšti porast cena, a ne pojedinačni, pa pad cena bundi ili jahti, recimo, niveliše dvocifrenu stopu povećanja cena robe široke potrošnje na nivo ciljane inflacije. Ubeđivanje da zbog toga nema skoka inflacije i udara na standard građana, dokaz je potpunog odsustva realnosti i empatije za probleme običnog čoveka kod države i centralne banke, zaključio je Borović.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.