Borislav Borović: Narodna stranka će pokrenuti postupak za raskid privatizacije PKB-a

Ekonomija Politika

Narodna stranka najavila je danas da će pokrenuti pred Agencijom za privatizaciju postupak za raskid privatizacije PKB-a, koji je kompanija „Al Dahra“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kupila za 107 miliona evra, pošto je prethodno PKB pre privatizacije „namerno oštećen za 550 miliona evra“.  

  • ’Al Dahra’ nije ispunila nijedan od uslova propisanih obavezujućim ugovorom sa državom, po kojem je bila obavezna da uloži 30 miliona evra i da zadrži isti obim i kvalitet proizvodnje, a sa druge strane je ukinula 10 gazdinstava, dok država ne reaguje na očigledne nepravilnosti, rekao је televiziji N1 predsednik Odbora za privredu i finansije Gradskog odbora Narodne stranke Beograd, ekonomista Borislav Borović.

Borović je istakao da 1. novembra „ističu obaveze ’Al Dahre’“ prema državi Srbiji i da posle toga ta kompanija „može da radi šta hoće“.

  • Može da potpuno zatvori proizvodnju u kompaniji koja obezbeđuje hranu za veliki broj Beograđana, i može da se pretvori u građevinsku firmu, rekao je Borović.

Borović je naveo da je Narodna stranka u poslednjih godinu i po dana prikupljala dokumente i da je ustanovila veliki broj nepravilnosti i tokom privatizacije PKB-a i nakon što je ta kompanija prodata „Al Dahri“.

  • Nadležni organi moraju detaljno da ispitaju ceo proces, koji je počeo 2014. godine odlukom Vlade Srbije da subvencionište samo 300 krava u PKB-u od ukupno 8.300 krava, što znači da subvencijom nije obuhvaćeno 8.000 krava, čime je PKB direktno ugrožen, rekao je Borović.

Borović je istakao da je PKB pre privatizacije lošim odlukama „namerno oštećen za ukupno 550 miliona evra“.

  • Ministarstvo građevinarstva je krajem 2015. godine počelo da preknjižava na PKB državno zemljište koje je ta kompanija koristila, što je nedozvoljeno, i na kraju je državno zemljište preknjiženo na privatnu korporaciju PKB. Da nije toga bilo, privatizacija ne bi bila moguća, rekao je Borović.

Borović je naveo da je prilikom privatizacije određena cena od 105 miliona evra, uz uslov da potencijalni kupac ima promet od 400 miliona evra.

  • Nijedna firma iz Srbije nije ispunjavala taj uslov i pojavio se jedan ponuđač koji je kupio PKB po ceni od 107 miliona evra, da ne bude baš da је kupio po početnoj ceni, rekao je Borović.        
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.