Borislav Borović: Neizdrživo poskupljenje hrane, država da interveniše iz robnih rezervi

Izbori 2022 Politika

Narodna stranka pozvala je danas Vladu Srbije da primeni mere u cilju zaštite stanovništva i privrede od inflacionog udara koji preti da privredu desetkuje, a većinu stanovništva dovede na rub gole egzistencije.

„Neophodna hitna je intervencija iz robnih rezervi kako bi se bar delimično amortizovao rast cena ulja i mesa, kao i ukidanje akciza na struju i smanjenje akciza na gorivo“, rekao je predsednik Odbora za privredu i finansije Gradskog odbora Narodne stranke Beograd Borislav Borović.  

„Potrebno je istovremeno povećati minimalnu cenu rada na nivo realne minimalne potrošačke korpe, koja će se prethodno uskladiti sa minimalnim troškovima dovoljnim za preživljavanje i osnovne troškove tročlane porodice“, dodao je Borović.

Borović je naveo da dugoročne mere podrazumevaju subvencionisanje poljoprivrede srazmerno udelu njenog učešća u bruto društvenom proizvodu i „okretanje domaćim dobavljačima“.

„Zvanična inflacija u Srbiji je 5,7 odsto, ali je rast cena roba široke potrošnje između 20 odsto i 30 odsto samo u ovoj godini, a to najviše pogađa većinu građana. Na troškove ishrane prosečne porodice u Srbiji odlazi oko 40 odsto mesečnih primanja, a sa troškovima za energiju čak i 55 odsto“, rekao je Borović.

Borović je podsetio da rastu cene svih usluga i roba široke potrošnje, od usluga mobilnih operatera do dugotrajnog mleka u marketima.

„Meso je toliko skupo da je postalo nedostupno velikom broju građana. Kilogram junetine košta više od 1.000 dinara, svinjetine 700 dinara, a piletine gotovo 600 dinara. Cena litra ulja je prešla 220 dinara, a kilogram šećera košta 85 dinara. Poskupljuju i svi proizvodi i usluge koji ulaze u minimalnu potrošačku korpu, a litar dizela košta više od 170 dinara, dok je cena struje za privredu je udvostručena“, zaključio je Borović.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.