BORIVOJE RADIĆ: AUTENTIČNOST ZGRADE „TRŽNICE“ TRAJNO NARUŠENA

Društvo

Ovo što se dogodilo sa zgradom “Tržnice” pokazuje da se nije vodilo računa o tome kome se poveravaju ovako delikatni radovi, posebno kad se radi o radovima na kulturnim dobrima, s obzirom na to da takve radove izvode posebno licencirane firme. Tu su i manje greške nedopustive, rekao je Borivoje Radić, član Upravnog odbora Šumadijske regije, za sajt šumadijska.rs.

  • Dozvoliti da se deo zgrade sruši je u skandalozno, smatra Radić i to je nenadoknadiv gubitak za koji nadležni moraju snositi odgovornost.

On je naglasio da je zgrada “Tržnice” u Kragujevcu jedna od retkih zatvorenih pijačnih zgrada u Srbiji, sagrađena 1928. godine i do danas sačuvana u autentičnom stanju, što je posebno značajno.

  • Od danas je njena autentičnost trajno narušena i nikakvi radovi koji će uslediti na obnovi porušenog dela zgrade to ne mogu izmeniti, istakao je Borivoje Radić, inače etnolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u penziji.
Tagovi:

2 komentara

  1. Autentičnost je narušena ne danas, nego onog dana kada je uradjen projekat za podzemnu garažu, i kada su ljudi koji su trebali to da spreče dali saglasnost da se poruši čitav plato ispred tržnice do malog parka, koji je predstavljao originalni deo objekta i konstrukcijsku potporu sa južne strane.
    Bruka i sramota tzv. stručnjaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.