Borko Stefanović: EK saučesnik režima

Politika
Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde , smatra da je nacrt novog Izveštaja Evropske komisije za Srbiju još jednom potvrdio da je Srbija oteta država u kojoj cvetaju korupcija i kriminal i da ne postoji spremnost Evropske komisije da izvrši pritisak na nenardoni, nedemokratski i kriminalizovani režim Aleksandra Vučića:

Nacrt novog Izveštaja Evropske komisije za Srbiju je još jednom potvrdio dve činjenice. Prvu, da je Srbija oteta država u kojoj cvetaju korupcija i kriminal. U takvoj Srbiji nema vladavine prava, nezavisni mediji su izloženi različitim vrstama pritisaka, a sloboda govora i političkog delovanja se uskraćuje kroz progon neistomišljenika. To je praktično dijagnoza stanja društva u Srbiji koju već duže vreme u svojim izveštajima ponavlja Evropska komisija.

Druga činjenica koja se vidi u ovom izveštaju je da ne postoji spremnost Evropske komisije da izvrši pritisak na nenardoni, nedemokratski i kriminalizovani režim Aleksandra Vučića. Umesto konkretne osude ili pritisaka evro-komesari uporno ponavljaju da je Srbija napravila „izvesni napredak“. Kao nagradu za taj nevidljivi napredak građani Srbije su nakon 18 meseci čekanja na nastavak procesa pridruženja koji je bio u blokadi dobili otvaranje dva klastera u oblasti ekologije i energetike. Ovo bi moglo da bude jako važno za građane Srbije kada bi dovelo do zaustavljanje uvoza najprljavijih tehnologija iz Kine zbog kojih je vazduh u Srbiji među najzagađenijim na svetu ili obustavljanje projekta iskopavanja litijuma tehnologijom koja bi trajno uništila našu životnu sredinu.

Ovo bi takođe moglo da bude veoma značajno kada bi značilo stopiranje „otimanja“ energetskog sektora i njegovu prodaju vanevropskim energetskim igračima. Ovaj režim će sve ove zahteve, interes građana i evropske standarde ignorisati i otvaranje klastera upotrebiti kao paravan za nastavak pljačke i ostanak na vlasti.

Kada se i to desi Evropska komisija će i zvanično postati saučesnik režima koji ubija Evropsku perspektivu Srbije i imaće obavezu da građanima Srbije, ali i Evrope da objasni zašto je to uradila. Za nas u Stranci slobode i pravde nema dileme i kompromisa oko vladavine prava, medijskih sloboda, borbe protiv kriminala i korupcije, razvoja demokratije i očuvanja životne sredine. To su za nas evropske vrednosti na kojima treba da počiva moderna Srbija. Mi ćemo se za te vrednosti zajedno sa našim političkim partnerima i narodom boriti sa ili bez pomoći birokratije EU. I mi ćemo pobediti.

Tagovi:

2 thoughts on “Borko Stefanović: EK saučesnik režima

  1. E moj Borko. Demokratija bez motke u Srbiji ne uspeva. Nije za Srbina EU i vladavina prava. U pravu su ovi zapadnjaci kada kažu (ne baš otvoreno nego posredno) da Srbija nikada neće postati članica EU jer joj nije mesto među prosvećenim evropskim narodima. Jednom rečju oduvek smo za njih bili glupi, neobrazovani i politički nezreli. Još je veći problem što mi Srbi (uz časne izuzetke) nemamo ni želju ni volju da nešto naučimo, a posebno ne umemo da učimo na sopstvenim greškama. Volimo da nas naši bahati, pokvareni i podmukli gospodari (koje sami biramo iz samo nama znanih razloga) ponižavaju i omalovažavaju kao narod, da nas lažu i mažu, a da mi poslušno (kao marva) ponovo glasamo za njih. I još smo srećni (to je čist mazohizam) što nam u lice svakodnevno govore da smo budale što im verujemo, a mi opet u njih gledamo kao u ikone. Tako je bilo nekad pod Miloševićem, a tako je i danas. Evropa treba oko Srbije da postavi bodljikavu žičanu ogradu kroz koju prolazi struja visokog napona, i da zaboravi da ovaj narod uošte i postoji. Ovakvi kakvi smo samo širimo zarazu apsolutizma i kulta ličnosti, čime direktno ugrožavamo tekovine evropske demokratije. Slični su bili i Nemci do 1945 godine, pa im je zato zemlja na kraju bila zgažena i porušena. A što se tiče Evropske komisije…pa njih je stvarno baš briga za jednu propalu i kriminalizovanu državu. Nisu ludi da se više bave lošim i promašenim projektima. U Srbiji je Borko Bog odavno rekao „laku noć“ i ugasio svetlo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.