Boško Obradović: Danas nema patriotizma bez „zelenog patriotizma“

Izbori 2022

U organizaciji Srpskog pokreta Dveri, danas je u Medija centru u Beogradu održan četvrti po redu okrugli sto, a u okviru novog Proglasa Dveri „Promena sistema – sigurnost za sve“. Tema novog okruglog stola bila je „Politička ekologija i zeleni patriotizam – Kako da zaštitimo životnu sredinu u Srbiji?“, a učešće su uzeli: prof. dr Darko Nadić – Fakultet političkih nauka u Beogradu, Marko Vujić – asistent i sekretar Centra za ekološku politiku Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Dragana Božinović – portparol Saveza mesnih zajednica Stare planine i autor Muzeja odbrane reka Stare planine, Marija Alimpić – Zaštitimo Jadar i Rađevinu, Zvezdan Kalmar – koordinator Koalicije za održivo rudarstvo u Srbiji (KORS), Andrej Mitić – predsednik Foruma za nacionalnu demokratiju, prof. dr Duško Kuzović – Pokret Oslobođenje i Radmila Vasić – predsednik Dveri Beograda, Zelena akcija Dveri.

Moderator okruglog stola u ime organizatora bio je Boško Obradović, predsednik Srpskog pokreta Dveri, čije uvodno slovo prenosimo:

  • Tema zaštite životne sredine, kao politička tema, uglavnom se do sada vezivala za levičarske, zelene, pa čak i anarhističke političke grupacije, dok je Srpski pokret Dveri prva konzervativna i demohrišćanska politička opcija u Srbiji koja je ovu temu podigla na visoko mesto po značaju u svom novom Proglasu „Promena sistema – sigurnost za sve“. To je i logično, jer biti konzervativan znači čuvati najbolje vrednosti i tradicije iz prošlosti, ali i čuvati i očuvati životnu sredinu. Zato je naša prirodna politička platforma upravo ekološki, zeleni patriotizam i konzervativizam, i otuda potreba za formiranjem i Zelene akcije Dveri i organizacijom ovakvog okruglog stola.
  • U tački 3 pomenutog Proglasa stoji: „Očuvanje prirode za nas ima duboki nacionalni i patriotski smisao. Istinski ekolog je onaj ko je ukorenjen u svojoj zemlji i ko ima svest da je samo čuvar bogatog nasleđa predaka, koje ima dužnost da dodatno obogati i sačuva za buduće generacije. Srpski pokret Dveri smatra da ekološka bezbednost Srbije mora da bude podignuta na najviši mogući nivo. Ekološko pustošenje Srbije i zaposedanje zelenih bisera naše zemlje od strane najbogatijih govori da vlast svojom politikom sledi naloge korporativnih elita na štetu svojih građana. Problem zaštite životne sredine u gradu i u selu, problemi zdrave pijaće vode, zdravog vazduha i zdrave hrane, problemi zagađenja zemljišta, otpada, zračenja i buke, zaštita reka i šuma – postala su pitanja osnovne zdravstvene bezbednosti nacije. Kvalitet i stanje životne sredine deo je baštine, ali i slika kulture i odnosa prema životu jednog naroda. Ekološka svest mora postati važan deo nacionalne svesti i elementarnog patriotizma. Građani moraju da imaju realnu mogućnost da na vreme utiču na donošenje odluka po pitanju životne sredine“.
  • Ovo poslednje je i najvažnije, jer se u Srbiji građani više ni o čemu ne pitaju i ne odlučuju. Demokratija je u ozbiljnom deficitu, nema referenduma kao oblika direktne demokratije, pa tako građani nisu konsultovani oko niza važnih pitanja, među kojima su i ona koja bukvalno život znače, poput raznih ekoloških problema kojih sada ima u svim sredinama u kojima živimo u Srbiji.

Zelena akcija Dveri je posebna akciona grupa unutar naše političke organizacije koja dejstvuje na terenu svuda tamo gde je ugrožena životna sredina: od Rakite i Stare planine, preko Loznice i novog poduhvata po zlu čuvene strane multinacionalne korporacije „RIO TINTO“ do urbanih zelenih intervencija u Nišu, Beogradu, Čačku… Svakoga meseca nadležnim nivoima vlasti dostavljamo zelena pisma sa popisom problema u oblasti zaštite životne sredine, od republičkog preko pokrajinskog do lokalnog nivoa. Bez zelenog programa ne može se zamisliti politika u 21. veku, i Dveri su zauzele jasan kurs po tom pitanju.“

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.