Branko Ružić: Izgradnja Filološko–umetničkog fakulteta u Kragujevcu kreće početkom 2022. godine

Društvo Grad

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da je realno da radovi na izgradnji zgrade Filološko-umetničkog fakulteta (FILUM) krenu početkom 2022. godine.

  • Mi smo sa Razvojnom bankom Saveta Evrope u završnim dogovorima u vezi sa kreditom od 95 miliona evra. Na inicijativu predsednika Srbije smo opredelili da u 15 prioritetnih projekata udje i izgradnja i opremanje nove zgrade Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, rekao je Ružić tokom boravka u tom gradu.

On je posle sastanka sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem rekao novinarima da će objekat FILUM-a imati kvadraturu „preliminarno“ izmedju 7.500 i 8.000 kvadratnih metara.

Ružić je izrazio očekivanje da će u septembru ili oktobru biti stvoreni uslovi da se raspiše nabavka za izvodjača radova.

Dašić je rekao da će naredne nedelje Grad Kragujevac preneti zemljište na kome će se graditi FILUM na državu.

On je naveo da je za izgradnju opredeljena parcela pored Ekonomskog fakulteta.

  • Nakon toga se ide na raspisivanje tendera za korekciju projekta, jer je postojeći podosta zastareo, rekao je Dašić.

Prema njegovim rečima, FILUM sada radi u „užasnim uslovima“.

  • Ovaj fakultet delom iznajmljuje prostor Druge gimnazije, a većim delom se koriste osnovne škole, rekao je gradonačelnik Kragujevca.

Dašić je rekao da je sa ministrom razgovarao o podršci njegovog Ministarstva za izgradnju novog obdaništa, o gradnji naučno-tehnološkog parka kao i o rešavanju „nasledjenih“ problema sa objektom škole u naselju Beloševac za koji je rekao da je „najzapušteniji“ i u oronulom stanju.

Fotografija: Univerzitet u Kragujevcu
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.