Bulatović (SSP): PKB brod koji tone, stočarstvo pred zatiranjem

Izbori 2022

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) i predsednik Resornog odbora za poljoprivredu, Dejan Bulatović, izjavio je danas da je ta stranka još pre godinu dana upozoravala ministra poljoprivrede da se nešto hitno mora preduzeti povodom uslova u kojima se nalazi domaće stočarstvo.

  • Vlast se oglušila o alarmantne podatke koji jasno ukazuju da smo na pragu zatiranja stočarstva i tvrdoglavo plasira laži kako se stanje u ovoj poljoprivrednoj grani tendenciozno poboljšava. Da nije tako, demantuju javno dostupni podaci. Dok u Srbiji subvencije iz godine u godinu opadaju i kasne, istovremeno u Nemačkoj godišnje subvencije po jednoj kravi iznose 2.000 eura, u Francuskoj 1.700, a u Španiji 1.500 eura, rekao je Bulatović.

On je kao primer odgovornog odnosa prema stočarstvu u Srbiji naveo automatizaciju proizvodnje u “PKB”-u, dok je, kako je istakao, njime rukovodio grad Beograd.

  • 2012. godine u „PKB“-u je izvršena automatizacija proizvodnje, te otvorena nova farma za 2.500 krava, vredna 8,5 miliona eura, koja je u velikoj meri doprinela poboljšavanju opštih uslova i kvaliteta rada i čuvanja stoke. I dok je tada svaka krava imala na raspolaganju 10 metara kvadratnih prostora, uz dve, najviše tri muže dnevno, sada smo svedoci autentičnih snimaka iscrpljene stoke na farmama današnje „Al Dahre“ (nekadašnjeg “PKB”), koja usled četiri muže dnevno na visokim letnjim temperaturama nije u stanju ni da stoji na nogama, objasnio je Bulatović.

Podseća i da je “PKB” u svom sastavu imao i farmu koka nosilja, dve farme sa po 1.000 muznih grla, farmu tovnih junadi i farmu priplodnog podmlatka.

  • “Al Dahra” je sve to ugasila, a 700 radnika je ostavila bez posla. Možda najeksplicitniji detalj uništavanja stočarstva i samog „PKB“-a svakako je gašenje postrojenja za biomasu, prilikom čega je čuveni kotao vredan 160.000 eura, koji je zagrevao plastenik ranog povrća uništen i prodat u staro gvožđe. Plod rada srpskih instituta, ministarstava i obrazovnih ustanova, „Al Dahra“ je pretvorila u otpad. Važno je reči da su tehnologiju rada kotla pokušali da primene i Danci i Nemci, međutim, ipak nisu uspeli. Bivši „PKB“ nije svemirski brod, već je olupina koja tone. Stočarstvo nije u usponu već u velikoj opasnosti da se potpuno zatre, zaključio je Bulatović.

Bulatović je apelovao i zatražio od ministarstva niz hitnih mra, koje će osigurati opstanak govedarstva u Srbij.

foto: privatna arhiva D.B.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.