deca

Čak 60 odsto dečaka i 70 odsto devojčica predškolskog uzrasta imaju bar jedan karijes

Društvo Grad

Samo 8,5 odsto građana ima sve zube, dok ih polovina ne pere redovno. Ovo su podaci Instituta za javno zdravlje „Batut“ iz 2019. godine.  

  • Zubara se setimo u poodmakloj životnoj dobi, kada krezubost uzme maha. Alarmantni su podaci koji ukazuju na nebrigu o oralnoj higijeni nepromenjeni poslednjih 15 godina, rekao je stomatolog Nikola Bursać u jutranjem programu televizije Nova S.

On je dodao i da je problem u tome što u državnom sistemu nisu dostupne sve usluge.

  • Privatna praksa pruža širi dijapazon usluga. Državno zdravstvo, na primer, ne nudi usluge inplantologije, naglasio je Busarać.

U Kragujevcu je tokom trajanja epidemije sproveden program Promocije oralnog zdravlja dece predškolskog uzrasta iz ruralnih sredina i Očuvanje oralnog zdravlja dece predškolskog uzrasta na teritoriji grada.

  • Čak 60 odsto dečaka i 70 odsto devojčica predškolskog uzrasta imaju bar jedan karijesni zub, odnosno svaki drugi dečak ili devojčica imaju do tri karijesna zuba. Prema takvim podacima uklapamo se u svetsku statistiku ali svakako je potrebno raditi na očuvanju i unapređenju oralnog zdravlja kod dece, istakla je doc. dr Ivana Simić Vukomanović ispred Centra za promociju zdravlja, Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Zdravstveno vaspitni rad u okviru drugog programa obuhvatao je preko 350 mališana predškolskog uzrasta i 800 učenika osnovnih škola, a rezultati će biti saopštiti nakon završetka sprovođenja programa.

Loša oralna higijena može dovesti i do oboljenja i na drugim organima, stoga je, poručuju stomatolozi, prevencija najbitnija.

  • Dva puta godišnje treba ići na obavezne kontrole. Dva puta dnevno obavezno pravnje zuba, uz meke četkice za zube i konac. Bitna je i idealno bi bilo da se posle svakog obroka operu zubi. Slatkiše konzumirati minimalno, izbegavati gazirano, savetuje stomatolog Nikola Bursać
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.