ČAROBNA REČ – KONTINUITET, ILI KAKO GA PARTIJA PO MERI VLASTI OSTVARUJE ZA MESEC DANA, A OPOZICIONA NE MOŽE NI ZA DVE GODINE

Politika

Da partija i sa 500 osvojenih glasova (0,5 procenata) u Kragujevcu može da ima odbornika pokazala je svojevremeno Spska narodna partija Nenada Popovića, kada je odbornik Ruske stranke u kragujevačkoj skupštini Ilija Radovanović, nakon lokalnih izbora 2016. godine, prešao u tu stranku. Nakon što je o tome obavestio rusku ambasadu. Čime je partija ministra Popovića ispunila jedan od kriterijuma Odluke o obezbeđenju uslova za rad odbornika i odborničkih grupa Skupštine grada Kragujevca i dobila na korišćenje poslovni prostor u vlasništvu grada.

Demokratska stranka Srbije nije ispunjavala ni taj uslov, pošto u Kragujevcu od 2016. godine nema ni odbornika, ni poslanika, pa je Odluka „dopunjena“ novim kriterijumom – da stranka ima kontinuitet u radu. Pa je i DSS dobila gradski lokal po povlašćenim uslovima.

Kontinuitet u obezbeđivanju prostora za političke stranke po ukusu kragujevačke vlasti nastavlja se i 2017. godine, kada prostorije po povlašćenim uslovima dobija Pokret obnove kraljevine Srbije, koji u vreme donošenja odluke postoji nešto više od mesec dana. Jedan od članova Odbora za planiranje i izgradnju, koji zbog članstva u jednoj od stranaka vladajuće koalicije želi da ostane anoniman, kaže da je tada ocenjeno da se politikom kontinuirano bavi državni sekretar u Ministarstvu pravde Mirko Čikiriz.

Ono što važi za partiju ministra Popovića, Demokratsku stranku Srbije i Pokret obnove kraljevine Srbije ne primenjuje se, medjutim, i na opozicionu Narodnu stranku. Na zahtev te partije da joj se obezbedi prostor za rad, Odbor za mandatno imunitetska pitanja Skupštine grada donosi zaključak da ta stranka ne ispunjava uslove jer „nema kontinuitet u radu i višegodišnje političko delovanje na teritoriji grada Kragujevca“.

Poverenica Narodne stranke za Kragujevac Gordana Šošić kaže da Narodna stranka u Kragujevcu postoji kao gradska organizacija od samog osnivanja stranke, odnosno od 2017. godine.

  • Od osnivanja do danas u kontinuitetu učestvuje u političkom životu grada Kragujevca putem tribina, brojnim saopštenjima i konferencijama za medije, organizovanjem uličnih akcija, preko društvenih mreža. Narodna stranka Kragujevac podržava i doprinosi aktuelnom protestu „1 od 5 miliona“ protiv vladajućeg režima, a kao članica osnivač lokalnog ogranka Saveza za Srbiju u Kragujevcu participira u radu Saveza. Kao parlamentarna opoziciona stranka prepoznatljiva je u javnosti po svojim liderima i poznatim ličnostima.

Predsednik Odbora za planiranje i izgradnju koji, takođe, odlučuje o zahtevima za dodeljivanje gradskog prostora,  Zlatko Milanović (LDP),kaže da će glasati za to da „narodnjaci“ u Kragujevcu dobiju, kao i sve druge partije, kancelariju za političko delovanje.

  • Odbor kojim predsedavam najpre detaljno sagleda da li zahtev ispunjava bar jedan uslov skupštinske Odluke. I nikada nikome nismo uskratili mogućnost da koristi prostorije. Naročito u ovom trenutku bi trebalo da svi imaju jednake uslove za političko delovanje. Jer, ukoliko je neko za mesec dana rada mogao da ostvari pravo, zašto neko ne bi mogao za dve godine, kaže Milanović.

A da je jedini kontinuitet taj da nema kriterijuma, pokazuje „junak“ s početka ovog teksta: odbornici koji daju legitimitet Srpskoj narodnoj partiji u međuvremenu je napuštaju i formiraju pokret Čuvajmo Kragujevac. Sada prostorije dobija ta organizacija koja se, tvrde izvori Glasa Šumadije,  „razdružuje“, ali je i dalje na okupu drži pravo da kao odornička grupa koristi gradski poslovni prostor i platu za sekretaricu.

Sve to, smatra šef odborničke grupe Šumadijska regija Pokret slobodnih građana Bojan Stojadinović, „nipodaštava“, kako Skupštinu grada, tako i odbornike koje su birali građani.

  • Kragujevac ima toliko prostora da može jednu od zgrada koje su vlasništvu grada, recimo zgradu koja je svojevremeno kupljena od preduzeća „Ratko Mitrović“ i sada zvrji prazna, adaptira i uredi prostor u kome bi, poput Skupštine Srbije, svaka odbornička grupa imala svoje prostorije, sa internetom, računarima, kompletnom ifrastrukturom. Mi već imamo tehničke sekretare koje plaća Skupština grada, i koji bi tu mogli da sede puno radno vreme, da odbornici primaju građane, pripremaju amadmane…  Da pomažu građanima, predlaže Stojadinović.

Glas Šumadije je pokušao da dobije odgovor i od predsednika Odbora za mandatno imunitetska pitanja Nikole Vukomanovića. Odogovor koji smo dobili jeste da je potrebno vreme da sagleda sve aspekte odluke.

A možda bi moglo da se počne od uspostavljanja kriterijuma šta znači  čarobna reč – kontinuitet.

 

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.