Cena projektovanja Šumadijskog koridora porasla na 12,6 Miliona Evra: Nepredviđeni radovi će iznositi tri miliona evra

Društvo Ekonomija

Koridori Srbije obavestili su o ugovaranju dodatnih radova na izradi idejnog rešenja i projekta za Šumadijski koridor „Vožd Karađorđe“. Nepredviđeni radovi će iznositi tri miliona evra, zbog čega je ukupna cena projektovanja saobraćajnice skočila sa prvobitnih 9,6 miliona evra na 12,6 miliona evra.

Prema najnovijim izmenama ugovora, dodatno se zahteva izrada idejnog projekta sa studijom opravdanosti i posebnim prostornim planom, posebno se odnoseći na deo sektora Petlja Zagorica-obilaznica Kragujevca.

U planu je brza saobraćajnica dužine 40 kilometara sa dve trake, koja će služiti kao ključna veza do Topole. Zadati rok za finalizaciju ovih dodatnih radova je šest meseci nakon izdavanja lokacijskih uslova.

Ranije, u martu 2022, Koridori Srbije su već ugovorili izradu idejnog rešenja za Šumadijski koridor sa grupom ponuđača koju čine Preduzeće Hidroprojekat-saobraćaj, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, i drugi relevantni akteri. Dogovoreni rokovi za različite sektore variraju između tri i pet meseci.

Sa poslednjim izmenama, dodat je i četvrti sektor koji se prostire od petlje Zagorica do obilaznice Kragujevca.

Planirani Šumadijski koridor „Vožd Karađorđe“ ima za cilj da poveže Istočnu Srbiju sa centralnim i zapadnim delovima zemlje, kao i sa ključnim autoputevima E-75 i E-763. Kroz povezivanje sa trasom autoputa E-763, omogućiće se najbrža ruta prema Crnoj Gori.

Ovaj koridor, koji je proglašen za projekat od posebnog značaja u februaru 2020. godine, gradiće se po posebnim i skraćenim postupcima. Bivša ministarka Zorana Mihajlović prethodno je procenjivala da će izgradnja koridora koštati između 1,7 i 2,3 milijarde evra.

Izvor: Nova Ekonomija

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.