Četvrta titula našeg „Džentlmena” – Kragujevčanin Saša Stojanović prvak Srbije u snukeru

Društvo Grad Sport

Kragujevački igrač snukera Saša Stojanović osvojio je nedavno državno prvenstvo u snukeru. Stojanoviću je ovo četvrti trofej prvaka države a ne odsustaje od ambicije da se plasira u „profi tur” – svetsku elitu ovog sporta.

Najbolji snukeraš u Srbiji dolazi iz Kragujevca. Naš sugrađanin Saša Stojanović (iz Kolonije) osvojio je 6. juna titulu prvaka države u ovom sportu. Stojanoviću je ovo četvrti trofej na državnom snuker prvenstvu.

„Do svoje četvrte titule Saša Stojanović stigao je bez velike euforije, u odličnoj formi, izuzetno stabilan, majstorskim potezima, poen po poen, frejm po frejm. Bez preskočenog turnira u proteklih 10 takmičarskoh sezona, kroz mnogobrojne mečeve na međunarodnim prvenstvima i internacionalnim klupskim turnirima, uz nekoliko značajnih rezultata među kojima je najbolji ulazak u Top 16 „European open” turnira 2019. godine u Beogradu, doprinos koji je dao snuker sportu je nemerljiv. Igrač čiji je imperativ ostao da uživa za stolom i koji savršeno razume i poštuje duh igre”, stoji u saopštenju Snuker saveza Srbije.

Inače Stojanović je trener i selektor pri Snuker savezu Srbije.

– Sezona u snukeru traje sezona od septembra do maja. Igra se osam rangirnih i jedan završni za titulu (svi u Snuker savezu Srbije) na kome učestvuje osam najbolje rangiranih igrača koji se bore za prvaka države, pojašnjava nam on.

U Prvoj ligi se takmiči 12 igrača koji dolaze iz četiri kluba: kragujevačkog „Džentlmena” (iz koga je Stojanović), dva beogradska „Mister Es” i „maksimum” i novosadske „Sove”.

Takođe u Srbiji postoji i Druga i juniorska liga.

U finalu za ovaj najnoviji trofej Stojanović je pobedio Marka Grbovića iz „Maksimuma”. Pre završnog turnira Grbović je bio rangiran kao drugi a Stojanović kao treći igrač u zemlji.

Saša Stojanović za vreme meča na finalnom turniru

Finale se igra u dve sesije „bolji od 15 frejmova” (partija) do osam pobeda. Prva sesija u kojoj je Stojanović vodio 7:0 je prekinuta, a u drugoj je pobedio sa 8:1 i osvojio tutulu.

Inače njemu je ovo četvrto državno prvenstvo. Prvo je osvojio u Beogradu 2012. godine kada se po prvi put i održalo u našoj zemlji. Ponovio je isti uspeh naredne, 2013. pa onda i 2018. godine. Time se izjednačio sa Markom Stoilkovićem iz kluba „Mister Es” koji je takođe osvojio četiri četiri titule i to u nizu.

Dominantni Britanci i Kinezi

Stojanović je bilijar zavoleo kada je upisao studije arhitekture u Beogradu. Video je da je dobar u tome i počeo da ga trenira u beogradskom Klubu „Manila”. Igrao je tamo dok se nije otvorio prvi snuker klub 2012. u Srbiji – „Beograd”. Prešao je, probao i nikada se više nije vratio kalsičnom.

– Nije bilo pravih snukeraša i Marko Stoilković i ja smo dominirali nekoliko sezona, kaže on, dodajući da su njih dvojica čak osam godina igrali sva finala.

Došli su nei novi klinci  poput Jovana Todorovića i Stefana Ćakića i snuker scena i konkurencija je psotala jača i zanimljivija.

Snuker savez Srbije, prihvaćen je od Ministrastva sporta kao zasebna grana sporta 2016. godine (do tada je bio Snuker asocijacija Srbije) i dobio  je svoje prostorije u Ustaničkoj ulici broj 194 u Beogradu. U pitanju nije komercijalni klub, već prostor sa četiri stola u kojem trenira samo reprezenatcija i održavaju se sva prvenstva i turniri u svim kategorijama.

Stojanović trenira u Kragujevcu a u kući ima sto oji je kupio 2013. godine posle Evropskog prvenstva u Sofiji. Njegov najbolji međunarodni uspeh je bilo 28. mesto (od 150 igrača) na Evropskom prvenstu u Pragu 2015. godine.

Zadovoljan domaćim trofejima ali ne odustaje od ambicije da se uključi u svetsku snuker elitu i „profi tur”

– Svaka zemlja kao reprezentaciju na kontinentalno prvenstvo šalje dva najbolje rangirana igrača. Pobednik tog turnira ulazi u „profi tur” od 128 najboljih snukeraša. U pitanju je zatvoreni krug, slično kao u tenisu a oni koji pobede na kontinentalnom prvenstvu „upadaju” dok najslabije rangirani „ispadaju” iz tog kruga, kaže on.

U „profi turu” je teško opsati a učešće u samom takmičenju je izuzetno skupo.

– Snukerom, tradicionalno dominiraju Britanci: Englezi, Škoti, Velšani i Irci. U tom krugu najboljih svetskih snukeraša jedva da je desetak igrača van Velike Britanije. Oni su svi, mahom Kinezi jer snuker poslednjih godina doživljava veliku ekspanziju u ovoj zemlji, tvrdi Stojanović.

Povećan je i fond nagrada pa je za poslednje svetsko prvenstvo osvajač prvog mesta dobio pola miliona funti. Karakteristično za snuker (kao u golfu) je da se rang lista igrača pravi po zaradama.

Ambicija, „profi tur” i dres kod

Naš Saša Stojanović već je učestvovao na evropskim prvenstvima u Portugalu, Izraelu, Poljskoj, Bugarskoj, Češkoj, Malti i Kipru i ne odstaje od svoje ambicije i sna da se plasira u rang igrača „profi tura”.

Klub „Džentlmen” u Kragujevcu pokrenuo je pre tri godine kako ne bi igrao za neki drugi.

– Uvek sam bio u samom vrhu ali igrao za druge. Osnovao sam u Kragujevcu „Džentlmen” 2018. godine, i u njemu su, sem mene, četvorica najboljih igrača u Prvoj ligi, svi iz Beograda, ne bez ponosa ističe Stojanović.

Kod igranja snukera je obavezan dres kod i svi mečevi se tradicionalno igraju uvek u odelu: pantalone, košulja, prsluk, leptir mašna i cipele.

– Snuker su u 19. veku izmislili britanski kolonizatori u Indiji. Posle ručka u svojim klubovima skinuli bi sako, ali ostajali u prslucima, jer džentlmen nikada ne skida i prsluk i igrali snuker. Tako je nastala ta tradicija igranja snukera u odelu, objašnjava nam naš sagovornik.

Sudije za snuker imaju posebnu obuku i kurseva kao i posebnu Asocijaciju sudija za ovaj sport. Naš Snuker savez Srbije u maju 2019. godine organizaovao je evropsko a 2024. u planu je održavanje svetskog prvenstva u Beogradu.

U Snuker Savezu Srbije u Beogradu

Stojanović je do sada pobedio na pedestak rangirnih turnira u zemlji ali ne zaboravlja za kraj da naglasi da se i snuker senzibilisao. Najbolja snukerašica u Kragujevcu je Marija Dimitrijević koja je ove sezone bila druga u Drugoj ligi i od septembra će nastupati u najvišem rangu takmičenja.

Razlikuju se sto, štapovi, kugle, podloga i „faulovi”

Sto u snukeru je dva puta četiri metra, pa igrači zbog velikiče često koriste pomoćne „nastavke” ili „mostove”. Kugle i rupe (drugačijeg oblika) su manje nego u klasičnom bilijaru. Prekrivka na stolu nije od čoje već od vune i postoji poseban način kako se češlja – uvek ka donjem delu stola između svakog meča i pegla se ručnom peglom. Štap je drugačiji od bilijarskog, prvai se od druge vrste drveta i vrh mu je mnogo manji: 9,5 milimetara u snukeru dok je za klasičan bilijar vrh širok preko 13 milimetara.

U snukeru postoji 15 crvenih i 6 obojenih kulgli, a pobednik je onaj koji sakupi više poena, kombinujući kugle, crvena pa obojenu (crna, roze, plava, braon, žuta i zelena).

– Ne moraš da ubaciš sve kugle da bi završio partiju. Dovoljno je da uzmeš više poena nego onih potencijalnih koji su ostali na stolu, dakle od maksimalnih 147 poena pobedu donsi već 73, uvodi nas u tajne snukera Saša Stojanović.

Poeni mogu i da se „iznude” kao i „faulovi” (kad uđe bela, ne pogodi se najavljena kugla i kada igrač ubaci istovremeno gađanu kuglu i belu ). To je i smisao snukera (zbog toga je i dobio taj naziv) kada igrač „sakrije” protivniku belu kuglu iz ostalih da je ovaj „ne vidi” i ne može da je pogodi. I, ako je ne pogodi i to je faul.

Zoran MIŠIĆ
Foto: Saša STOJANOVIĆ
Tagovi:

1 thoughts on “Četvrta titula našeg „Džentlmena” – Kragujevčanin Saša Stojanović prvak Srbije u snukeru

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.