Comic Con – Šumadijska strip scena nikad življa

Društvo Grad Kultura

Na otvaranju kragujevačkog festivala „Comic Con”, okupljenim poštovaocima devete umetnosti obratio se srpski pisac, Zoran Stefanović. On je ovu priliku iskoristio da izrazi zadovoljstvo ustanovljavanjem nagrade koja nosi ime Brane Cvetkovića, našeg ilustratora i karikaturiste, kao i da najavi zasedanje Udruženja stripskih umetnika Srbije:

  • Takođe sutra na radnoj sednici Udruženja stripskih umetnika Srbije pravimo neku vrstu računa šta smo mi ovih pet godina uradili od nacionalne strategije za strip koja je upravo ovde proglašena 2017. i koja predstavlja našu nacionalnu strategiju za kulturu. Sutra objavljujemo rezultate, najavljujemo sledećih pet godina, ekskluzivno ćemo odlučiti nove projekte, uključujući i centar za umetnost pod imenom Zdravka Zupana. Sve u svemu, uživajte u tri dana nečega što nijedna druga umetnost ne može da vam da.

Otvaranje festivala proteklo je u znaku imena Đorđa Lobačeva, upriličavanjem razgovora Zorana Stefanovića, ovoga puta u ulozi moderatora, sa strip umetnikom koji i sam vodi školu pod imenom legende jugoslovenskog stripa, Vladimirom Vesovićem. Ovom prilikom oni su načinili osvrt na istoriju stripa na ovim prostorima od Jugoslavije do današnjeg vremena, naglašavajući uticaj Lobačeva na mlađe autore, kao i neprilike sa kojima se umetnik susretao u doba sovjetsko-jugoslovenskog raskola.

Glas Šumadije

Ispred Francuskog instituta okupljenima se obratio Branislav Glumac, predstavljajući izložbu koja tematizuje istoriju jugoslovenskog i srpskog stripa, te njihove tačke kontakta sa francuskom scenom. Autori izložbe su naši renomirani strip autor Zograf, strip scenarista i romanopisac, Pavle Zelić i strip autorka Jana Adamović.

Prisutni su na strip berzi, koja je trajala tokom čitavog dana bili u prilici da kupe najrazličitije naslove, kao i da se susretnu i porazgovaraju sa autorima kao što su: Branislav Kerac, Vladimir Vesović, Zoran Stefanović, Aleksa Gajić, Marko Somborac, Sabahudin Muranović Muran, Berin Tuzlić, Ivica Sretenović, Dragana Kuprešanin, Branislav Glumac, Ivica Varjačić, Nemanja Radovanović, Dušan Mladenović, Milosav Ostojić, Marko Šerer, Sara i Ana Živković, Đorđe Grbović, Marija Lakićević, Stefan Krunić, Ivan Matić, Mina Nikolić i Jelena Pavlović.

U članku pogledajte program festivala za subotu 4.6.2022: 

Autor: Janko Milošević

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.