Crkvenjakov: Javna rasprava o Nacrtu Zakona o spoljnim poslovima dešava se daleko od očiju javnosti

Politika

Predsednik Resornog odbora Demokratske stranke za spoljnu politiku, Aleksandar Crkvenjakov, oglasio se danas povodom javne rasprave o Nacrtu Zakona o spoljnim poslovima, za koju kaže da se „odvija daleko od očiju javnosti i koja će se zatvoriti danas, pre no što većina građana Srbije uopšte sazna da će doći do izmene ovog zakona„.

  • Čini se da i ovaj nacrt Zakona ima za cilj da isključi građane iz procesa donošenja odluka i da ojača poziciju ministra, pa tako nacrt predviđa da samo ministar ima mogućnost da odluči da li će doći do organizovanog konsultovanja šire, stručne, javnosti u oblikovanju spoljnopolitičkih odluka ili ne. Novim nacrtom Zakona nisu dovoljno regulisana važna pitanja poput partijskog karijerizma i nepotizma, pristupa Diplomatskoj akademiji kao kadrovskoj bazi Ministarstva spoljnih poslova, poluga i metoda na raspolaganju novoustanovljenom generalnom inspektoru, navodi Crkvenjakov.

Kako kaže, iako je propuštena čitava decenija da se goruća pitanja reše kroz izmenu zakona, Crkvenjakov smatra da ni ova prilika nije iskorišćena da se jasnije definišu mehanizam i servisi koji bi našim građanima i preduzećima u međunarodnom okruženju efikasnije štitili njihove interese.

  • S druge strane, detaljno je razrađena unutrašnja hijerarhija informisanja i odlučivanja u Ministarstvu, ali ne i u inostranstvu, te novi nacrt ne pruža odgovore na pitanje kada i kako ambasadoru referišu šefovi vojnog, obaveštajnog, policijskog, ekonomskog ili kulturnog predstavništva, zaključio je Crkvenjakov.

foto: Demokratska stranka
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.