Ćuta posle sastanaka zbog Dorada u Kragujevcu: Hvatamo se za zakon tamo gde je najmanje bitan

Ekonomija Grad

Sastanak koji je bio zakazan za danas u Doradu na inicijativu Aleksandra Jovanovića Ćute – predsednika skupštinskog odbora za zaštitu životne sredine, održao se, ali bez prisustva novinara.

U 14:15, nakon što je završen sastanak u fabrici Dorado, Ćuta je održao i sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave. Sastanku su, osim Ćute, prisustvovali i Nikola Nešić, gradski odbornik u Kragujevcu i narodni poslanik stranke Zajedno iz koalicije Moramo, šef kabineta gradonačelnika Aleksandar Lazović, Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika, član Gradskog veća za ekologiju Stefan Nikezić, Marija Živković, načelnica Uprave za inspekcijske poslove, članovi građevinskog sektora…

Podsetimo, sastanak je ugovoren još prošle nedelje kada se, stotinak građana naselja Iline Vode, Košutnjaka i Bresnice, okupilo ispred fabrike Dorado kako bi protestovali zbog konstantne prašine i čestica lepka u vazduhu, koji su posledica rada ove fabrike. Tada su protest podržali stranka Zajedno, kao i ekološki aktivisti Nebojša Zelenoviċ, Biljana Stojkoviċ i Aleksandar Jovanoviċ Ċuta.

Tom prilikom je Ćuta dogovorio sastanak sa direktorom firme, Dejanom Radovanovićem.

Nakon sastanka u lokalnoj samupravi Aleksandar Jovanović Ćuta je izjavio da je sastanak prošao u začaranom krugu između vlasti, sudova, investitora, meštana. Naglasio je da se u tom krugu nalazimo svi, kao i da su grad, a i država tužili investitora. Predstavnici gradske vlasti koji su prisustvovali sastanku rekli su, tvrdi predsednik skupštinskog odbora za ekologiju, da su nemoćni, jer moraju da čekaju odluku suda. Sud je dobio nalog da se taj postupak ubrza, ali Ćuta pretpostavlja da će se taj slučaj prolongirati od strane suda što je duže moguće.

  • Uticati na sud u Srbiji je nemoguće. Zna se ko utiče na sudove, kaže Ćuta.

Dodaje i to, da ga ne bi čudilo da građani Iline vode dobiju prijave od suda jer su se nelegalno okupljali na protestu. Kaže da u tim trenucima sudstvo u Srbiji funkcioniše savršeno, ali da to nije slučaj kada treba da se reši ovakav slučaj koji je suštinski važan za građane.

Ćuta kaže da u normalnoj državi, ovakva firma nipošto ne bi dobila dozvolu za rad blizu naseljenog mesta, te zaključuje da „ovo što mi nazivamo državom – ne postoji“. Pominje i da sve što sada trenutno rade po pitanju ove fabrike, je zapravo samo vraćanje nekoliko koraka unazad i razotkrivanje države koja ne funkcioniše.

Naglašava i to da država vrši pritisak na proizvođače peleta da nivo proizvodnje mora da se nastavi, jer smo ostali bez uglja.

  •  Ljudima su pune kuće prašine. Grad čeka sud, sud ne funkcioniše. Investitor kaže: recite mi šta treba da uradim i uradiću sve, rekao je Ćuta.

Navodi i to da je investitor u međuvremenu iz Italije uvezao otprašivač – mašinu koja služi da iz vazduha pokupi svu prašinu, ali da taj uređaj nikad nije bio pušten u pogon, jer ga je grad tužio zbog montažnog objekta u kom se nalazio.

Naglašava da otprašivač treba uključiti što pre, kao i to da se država bavi nevažnim stvarima i da sprovodi zakon tamo gde je najmanje bitan, a da, kada dođe u susret sa teškim krivičnim delima, stavlja ruke na oči.

Piše: Nikola Nikolić
Fotografije: Lazar Novaković
Tagovi:

1 thought on “Ćuta posle sastanaka zbog Dorada u Kragujevcu: Hvatamo se za zakon tamo gde je najmanje bitan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.