Da hoće, Đilas može da živi samo od tužbi – Do sada je dobio 66 presuda protiv medija i funkcionera SNS-a

Društvo

Dragan Đilas do sada je dobio 66 presuda u svoju korist, protiv medija i funkcionera Srpske napredne stranke, zbog klevete.

Stranka slobode i pravde, saopštila je danas da je sud izrekao rekordnih 18 presuda protiv lista „Informer“, potom 10 protiv lista „Alo“, dok su po 6 presuda dobili „Srpski Telegraf“ i Saša Milovanović, kao i TV „Pink“ i Željko Mitrović.

Od političara, Đilas je najviše presuda dobio protiv zamenika gradonačelnika Beograda, Gorana Vesića – 4. Prema poslednjoj u nizu donetih presuda, Goran Vesić je sada dužan da Draganu Đilasu plati 200.000 dinara plus 137.000 sudskih troškova. 

  • S obzirom da je ovo već četvrta presuda suda kojom se potvrđuje da Vesić govori laži kada Đilasa optužuje da je lopov, pljačkaš i slično jasno je da će Vesić  za plaćanje kazni i sudskih troškova morati da da svoju godišnju platu. Postavlja se pitanje: Od kojh para plaća advokate i kako preživi od prvog do prvog, navodi se u saopštenju SSP-a.

Posle Vesića, Đilas je najviše presuda dobio ministra finansija, Siniše Malog – 3 presude. Ipak, kako iz SSP-a ističu, Apelacioni sud juče je doneo odluku da preinači prvostepenu presudu kojom je Mali bio osuđen na 150.000 dinara, jer je optužio Đilasa da je pljačkao dok je bio gradonačelnik.

Sud je u objašnjenju presude zaključio da to ne predstavlja uvredu, odnosno da je, kako se navodi u saopštenju Stranke slobode i pravde „reći pljačkao isto što i reći upravljao gradom“. Inače, odluka da se presuda preinači je veoma retka, jer Apelacioni sud ukoliko ustanovi grešku uglavnom vrati predmet prvostepenoj instanci na ponovno odlučivanje. 

  • Isti Apelacioni sud je nedavno smanjio kaznu „Informeru“ na smešnih 50.000 dinara. Očigledno da je broj presuda koje Đilas dobija postao problem i da po nalogu režima Apelacioni sud poništava, ili smanjuje iznose koji su prvostepenim presudama određeni. Time se šalje jasna poruka sudijama nižih sudova da promene dosadašnju sudsku praksu. Da li će ovaj očajnički pokušaj režima da legitimizuje uvrede  kao normalan politički govor proći, pokazaće se ubrzo, zaključuje se u saopštenju. 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.