Da li je Kragujevac „težak“ grad i za vlast i za opoziciju, ili je „žaba skuvana“

Grad Politika

Predsednik države i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić danas je u Rekovcu, Despotovcu i Paraćinu. Na stranački skup, koji je u utorak uveče održan u banket sali Ekskluziv u Kragujevcu, nije došao. Navodno, ovde je sastanak, za razliku od Niša, Novog Sada i Beograda, bio lokalnog karaktera. Iako je, sa vidnim stranačkim obeležjima jedno vreme, ispred banket sale, bio parkiran autobus paraćinskih registarskih tablica.

Težak grad i za vlast i za opoziciju, analiziraće visoki funkcioner jedne opozicione partije.

A možda je i „žaba skuvana“ kaže director Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi. On smatra da postoji „nekoliko razlogaza ignorisanje građana bivše prestonice“. Podseća da su glasači u Kragujevcu na poslednjim parlamentarnim izborima koaliciji predvođenoj predsednikom Vučićem dali preko pet posto manje glasova u poređenju s drugim velikim gradovima u zemlji.

 • Trend opadanja podrške SNS-u u gradu na Lepenici vidan je još od vremena gradonačelnikovanja Radomira Nikolića koji je imao nisku podršku među Kragujevčanima, ali i unutar stranke. Ogromno prisustvo visokih zvaničnika SNS-a na poslednjim lokalnim izborima nije uspelo da prebaci SNS preko 50 posto glasova i iako ubedljivom većinom Nikola Dašić postaje gradonačelnik, loš rejting predsednika Vučića ljuti, pa lokalni odbor i dalje drži u svojevrsnom v.d. stanju, ocenjuje Beširi i dodaje da je i „treći razlog vrlo bitan“.
 • Kragujevčani znaju ko su bili Ljotićevci i Nedićevci i koju su ulogu imali 21. oktobra. Koketiranjem s tom strujom zarad dobijanja političkih poena na nacionalnom nivou SNS gubi deo podrške na lokalu. Na kraju, Kragujevac ima istoriju opozicionog delovanja prema dominantnoj vladajućoj eliti na nacionalnom nivou, ali sumnjam da ima kapacitet da joj se suprotstavi na sledećim izborima. Ovo su samo neki od motiva da predsednik Vučić ne organizuje pompezne mitinge u Kragujevcu, ali možda samo računa na to da se Kragujevčani, još uvek, neće pobuniti i da iako najniža podrška u odnosu na velike gradove, ta podrška je i dalje komotna za formiranje vlasti, pa nema bojazni za budućnost SNS-a u glavnom gradu Šumadije. Drugim rečima, žaba je skuvana.

Ana Santrač, ovlašćena predstavnice Šumadijske regije za saradnju sa opozicionim strankama, pokretima i inicijativima u izjavi za Glas Šumadije smatra da je „bespredmetno baviti se temama stranačkih okupljanja SNS-a, pošto režimski mediji svakodnevno zatrpavaju javnost Vučićevim stavovima o svemu i svačemu, od paranormalnih pojava do globalnog zagrevanja“.

 • Ove aktivnosti treba analizirati kao metode i alate partijske logistike SNS-a i naročito u kontekstu finansiranja političkih partija, o čemu se malo govori, kao i eventualnoj zloupotrebi javnih resursa za potrebe najveće partije. To što na Vučićevoj „mapi puta“  nije bilo masovnog okupljanja u Kragujevcu, već je održan sastanak u banket sali jednog  ugostiteljskog objekta na kojem su se kragujevačkim naprednjacima obratili Aleksandar Šapić i Darko Glišić, možemo  sagledati na raznorazne načine, kaže Santrač, uz ocenu da „naprednjaci u Kragujevcu nisu homogeni“:
 • Njihova je stvar da se na sastancima bave unutrašnjim pitanjima partijskog jedinstva, dok je problem eksterno složeniji. Mislim da je Vučićeva poseta izostala jer SNS Kragujevac smatra „rešenim slučajem“. Grad u kojem je režim 2014. na silu ukinuo lokalnu samoupravu, postao je grad  skršenog građanskog duha sa zaustavljenim demokratskim razvojem, tako da su sastanak sa članstvom mogli da održe i Rističević i Marko Atlagić, svejedno. Bilo bi dobro da demokratske snage u već predugom procesu konsolidacije, bez obzira da li je SNS što se Kragujevca tiče u zabludi ili ne, konačno iznedre organizacioni plan i program političke alternative koji će Kragujevac vratiti na prirodnu „mapu puta“.     

Uz ocenu da predsednik SNS-a šalje poruku odboru i članovima svojim prisustvom, u Pokretu Zajedno za Kragujevac smatraju da je reč o unutarstranačkom pitanju partije na vlasti. Ipak:

 • Sva ova dešavanja, svakako, bacaju novo svetlo na već antologijski fenomen „kruženja oko Kragujevca“, nagoveštavaju, u izvesnom smsilu, poziciju grada u nacionalnim planovima i programima i potpuno je opravdano tumačiti ih i sa tog aspekta, u širem političkom kontekstu.

U Zajedno za Kragujevac smatraju da, prilikom analize naprednjačkih okupljanja, ne bi smeo da se zaobiđe zdravstveni aspekt:

 • On, u najavi novog talasa epidemije, izaziva, posebno imajući u vidu redovno preslišavanje građana zbog neodgovornosti i proglašavanje za krivce za alarmantne situacije, njihovu svojevrsnu zbunjenost, koja produkuje brojne i dalekosežne posledice, te opravdanu zapitanost nad ozbiljnošću ovakve politike i potrebu da za sve to dobiju relevantno, a to znači, između ostalog, utemeljeno, uverljivo i dosledno tumačenje.

Iako nije bio na stranačkom skupu u Kragujevcu predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je tokom posete Sisevcu najavio da već u četvrtak dolazi u Kragujevac i da će u centar Šumadije biti uloženo više nego u Niš i Novi Sad. Naglasio je da će, između ostalog, biti izgrađeni 650 kilometara kanalizacione mreže i obilaznica oko Kragujevca. 

 • Kragujevac nam je tako raštrkan i rasprostranjen, to nije samo od Gruže, Vučkovice, Korićana, s te strane, gore do Stragara, do Badnjevca i dalje. Gde god okrenete tako je razgranata mreža da mi moramo 650 kilometara kanalizacione mreže da uradimo. Kad radimo već za grad Kragujevac moramo da uradimo, sem fekalne, i kišnu. Smešno bi bilo da plivate u vodi kad padne bilo koja kiša, kao što je to danas slučaj. Ako nismo uradili 70 godina, sada ćemo da uradimo da bude kako treba. Uradićemo prečistače za otpadne vode, izmeštanje toplane iz centra grada, da ne bi zagađivala vazduh, izjavio je Vučić. 

Najavio je i izgradnju obilaznice oko Kragujevca, u koju će biti uloženo oko 160 miliona evra. Dodao je da će taj posao raditi konzorcijum srpskih kompanija. 

 • Oko 10 srpskih firmi će da gradi obilaznicu oko Kragujevca. Nismo hteli ni da puštamo da stranci učestvuju u tome. Želeli smo da ponudimo to srpskim kompanijama, svima koji mogu da rade da učestvuju u tome i da urade obilaznicu oko Kragujevca. Vi znate šta time Kragujevac dobija. Izmešta se saobraćaj iz centra grada, izaći će to gore iza Vučkovice, pa se ide na Knić, Bumbarevo brdo, ali tu radimo brzu saobraćajnicu da bi se izašlo na Mrčajevce i da ulazimo na Koridor 11, južno ka Kraljevu, severno ka Čačku i Beogradu. Mislim da nikada takva ulaganja nisu bila, rekao je Vučić.  

Mediji prenose i da je predsednik Srbije se tokom posete Sisevcu govorio i o Zastava oružju i Fijatu: 

 • Ono što nam ostaje još da razmatramo to je Zastava oružje, šta i kako da uradimo. O tome postoje dve teorije i sad naši stručni ljudi gledaju šta i kako da napravimo. Oružari i radnici u autoindustriji su bogatstvo Kragujevca i gledaćemo da to iskoristimo bez obzira na sve problem sa Fiatom, ali suočićemo se sa tim i uradićemo sve ono što je najbolje za Kragujevac”. 

Predsednik Vučić je naglasio da Kragujevac mnogo toga dobija, ali da će sutra o tome detaljno i temeljno pričati. Veruje se, iako još uvek njegov dolazak nije najavljen, da će tradicionalno posetiti Mind park u Sobovici.

Tagovi:

2 komentara

 1. Nije postao „žaba kuvana“ već „žaba krastača“. Toliko ga je unakazila ova naprednjačka vlast.

 2. U ovoj jednačini jedna strana je geografsko poreklo današnjih stanovnika Kragujevca, a druga strana je partijska pripadnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.