DA LI JE POČETAK IZGRADNJE SAOBRAĆAJNICE KRAGUJEVAC – MRČAJEVCI TOKOM 2020. PRAKTIČNO NEMOGUĆ?

Društvo Ekonomija

Odgovarajući na pitanje  lista DANAS i Glasa Šumadije:  kad će da počne i kad će da bude završena izgradnja poslednje deonice moderne saobraćajnice (u dužini od pet kilometara, kroz Batočinu – prim, Z.R) koja Kragujevac spaja sa Koridorom 10, potpredsednica Vlade i resorna ministarka Zorana Mihajlović rekla je da je gradnja te deonice već počela, te da će da bude završena do marta naredne godine. Šumadijska prestonica će time, nakon višedecenijskog išekivanja, biti spojena sa najznačajijim međunarodnim putnim  koridorom koji prolazi kroz Srbiju.

Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak i njegovi saradnici pojasnili su nam pritom da se na potezu “Rogot” (nekadašnje lovište) – između koridora 10 i obližnjeg skretanja za Batočinu –  uveliko krči šuma, te da se na pojedinim delovima te deonice počelo i sa zemljanim radovima (u šta smo se uverili). Šuma se uklanja sa onog dela buduće druge saobraćajne trake ispod kojeg je pre više decenija postavljen cevovod Moravskog sistema (jednog od tri kojima se Kragujevac snabdeva vodom za piće) . Cevovod Moravskog sistema će, kako nam je rečeno, biti izmešten sa trase budućeg puta u roku od oko mesec i po dana. Vlasnicima kuća na ulazu u Batočina, koje su na trasi poslednje deonice konekcije Kragujevca sa Koridorom 10, biće, kako smo obavešteni, obeštećeni po vrlo povoljnim uslovima.

Ministarka Mihajlović je, opet odgovarajući na pitanje lista DANAS i Glasa Šumadije, najavila da će dogodine da startuje izgradnja brze saobraćajnice (sa četiri kolovozne) Kraguujevac – Mrčajevci koja će centar Šumadije da poveže sa deonicom Moravskog koridora Kraljevo – Preljina (i obezbedi mu konekciju sa aerodromom “Morava” u Lađevcima – prim, aut.). Ona je tim povodom rekla da su „Putevi Srbije“ obavezni da završe dokumentaciju, a u državnom budžetu za 2020. godinu će biti deo novca za tu saobraćajnicu, koja će biti duga 35 kilometara, i čija izgradnja će da košta oko 150 miliona evra,

  • Negde u drugoj polovini sledeće godine ili trećem kvartalu, realno kada posmatramo stvari, trebalo bi da počne izgradnja te brze saobraćajnice, rekla je Mihajlović juče na železničkoj stanici u Batočini, gde je prisustvovala početku završnih radova na rekonstrukciji pruge Lapovo – Kragujevac, koja će, kako je rečenom, biti okončana do kraja meseca.

Kragujevački sručnjaci koji su godinama bili na odgovornim funkcijama u firmama koje se bave i putnom privredom, našem listu su ovim povodom kazali da je praktično nemoguće da izgradnja brze saopbraćajnice od Kragujevca doMrčajevaca počne tokom naredne godine.

  • Za izradu planske dokumentacije potrebno je godinu dana, za izradu projekta još toliko, nakon toga sledi tender za izvođača radova, tu je reševanje imovinsko-pravnih odnosa i problema na trasi od 70 kilometara (s obe strane puta od 35 kilometara).  Ta saobraćajnica prolazi preko Gružansmog jezera, iznad kojeg treba da bude izgrađen, a pre toga projektovan još jedan most (jedan već postoji na sadašnjoj saobraćajnci sa dve kolovozne trake) od nekoliko stotina metara. Sve u svemu, izgradnja brze saobraćajnice od Kragujevca doMrčajevaca, koja je, bez ikakve dileme, Kragujevcu neophodna kao i veza sa Koridorom 10, realno ne može da počne pre 2025.godine, tvrde naši sagovornici.

Podsetimo da se u šumadiskoj javnosti poslednjih meseci i nedelja podigla velika prašina zbog činjenice da već izgradjeni,ali i projektovani koridori i auto-putevi uveliko zaobilaze Kragujevac, čime šumadijska prestonica i još uvek najznačajniji domaći industrijki centar, postaje “slepo crevo” i “crna rupa” na saobraćajnoj mapi Srbije i jugoistočne Evrope. Današnje informacije potpredsednice Vlade i resorne ministarke Zorane Mihajlović  doprineće smirivanju tenzija, ali će ovdašnji hroničari nastaviti pedatno da prate realizaciju najavljenih infrastrukturnih projekata u šumadijskom delu Srbije.

REKONSTRUKCIJA 800 KILOMETARA REGIONALNIH PRUGA

Potpredsednica Vlade i resorna ministarka Zorana Mihajlović danas je u Batočini rekla da će nakon rekonstrukcije pruge Lapovo – Kragujevac, građani relaciju između ta  dva grada vozom,  od 1.oktobra,  prelaziti za manje od pola sata.Vrednost radova na rekonstrukciji te pruge, duge 27,5 kilometara, iznosi jedanaest milina evra, plus  četiri miliona evra za sanacijj klizišta. Najavljena je i rekonstrukcija pruge Kragujevac – Kraljevo.

  • U Srbiji će, zaključno sa narednom godinom, biti rekonstruisano oko 800 kilometara regionalnih pruga koje su jednako važne za  bolji život gradjana,  kao i glavni koridori  koje modernizujemo, kazala je, izmedju ostalog,  Mihajlović.
Piše: Zoran Radovanović

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.