DA LI PRAVO NA PREVOZ IMAJU I INTERNO RASELJENI I STUDENTI IZ DRUGIH DELOVA SRBIJE?

Društvo Grad

Grad Kragujevac u odnosu na broj stanovnika po popisu iz 2011. godine, trebalo bi da ima 448 vozila u taksi prevozu, utvrdilo je Gradsko veće, navodi se u današnjem saopštenju Službe informisanja kragujevačke gradske uprave. 

    Gradsko veće utvrdilo je dozvoljen broj vozila u taksi prevozu na teritoriji grada Kragujevca, odluka je, pojašnjava  se u saopštenju, doneta u skladu sa odredbama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju koji, recimo, za grad od oko 100.000 stanovnika propisuje maksimalno 250 vozila. To znači da Kragujevac proporcionalno broju stanovnika (175.000), prema poslednjem popisu iz 2011. godine,  trebalo da ima 448 vozila u taksi prevozu, odnosno jedno vozilo na 400 stanovnika.

    Mora se, medjutim, ovom prilikom naglasiti da se “genijalci” iz Gradskog veća nisu dosetili da u Kragujevcu već gotovo 20 godina živi i radi više od 10.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije koji , samo zbog još uvek važećih propisa, nisu registrovani kao žitelji centra Šumaduije, mada to već odavno, u stavrnosti –  jesu. Gradsko veće zaboravilo je, nadalje, i da je Kragujevac već gotovo pola veka univerzitetski centar u kojem boravi i školuje se na hiljade akademaca iz drugih gradova i delova Srbije. I interno raseljeni i studenti koriste, naravno, usluge javnog prevoza u Kragujevcu, u koji spada i taksi služba, te otuda nije teško “izračunati” da šumadijska prestonica treba da ima znatno više taksi vozila od onih  448, koliko ih je propisalo Gradsko veće, čija računica i u ovom slučaju, inače i uzgred, iznova dokazuje zbog čega i koga Kragujevac sve dublje tone u izolaciju i palanački mulj.

 

Piše: Zoran Radovanović

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.