Dalibor Jekić: Budžet stagnacije i propadanja

Komentar

U Predlog budžet za 2022. godinu očigledan je izostanak kapitalnih investicija što se primećuje na svakom koraku našeg grada. U odluci su definisani prihodi i primanja u visini od 9.559.000.000 dinara i rashodi i izdaci u visini od 9.559.000.000 dinara. Imajući u vidu završni račun budžeta za 2020. godinu u iznosu od 7.385.598.000 dinara sa potpunom sigurnošću, mi iz Stranke slobode i pravde, tvrdimo da su prihodi i primanja nerealni i da će realizacija biti za skoro dve milijarde manja. Prihodi od poreza na zarade su planirani u iznosu od 6.238.560.000 dinara, koji se sigurno neće realizovati, imajući u vidu da je ovaj prihod uvećan za skoro 700.000.000 dinara u odnosu na budžet za 2021. godinu. Upozoravamo vlast da je zbog njihove nebrige o doskorašnjem najvećem izvozniku, upitan opstanak Fiata u Kragujevcu što će, njegovim eventualnim odlaskom, dovesti do drastičnog pada prihoda po osnovu poreza na zarade. Primanja od prodaje zemljišta su takođe nerealno planirana u iznosu 1.697.000.000 dinara, a napomenućemo da je realizacija budžeta za 2020. godinu na ovoj poziciji bila 753.000.000 dinara.

Budžetom su predviđena izdvajanja u iznosu od 36.000.000 dinara za nabavku i ugradnju kamera za nadzor bezbednosti saobraćaja. Svako ko je jednom provozao automobile ili prošetao Kragujevcom zna da pre kupovine kamera treba da se zakrpe rupe u kojima naši sugrađani lome noge i točkove svojih automobila.

U budžetu nema nove autobuske stanice, dvorane „Šumadija“, dvorane „Pionir“, rekosntrukcije odmarališta na Kopaoniku koje može da donosi značajne prihode, Operativno-tehhnološkog centra vodovoda, rekonstrukcije otvorenih bazena, odmarališta Bešnjaja, obdaništa na Metinom brdu i Pivarskog igrališta. Posebno je zabrinjavajuće izostajanje izdvajanja sredstava za infratsrukturno i komunalno opremanje industrijskih zona, ali nas to ne čudi, jer ova vlast investitore upućuje na privatne hale i zemljišta u privatnom vlasništvu.

Nemanje višegodišnjeg osećaja za investicije koje će doprineti povećanju prihoda kojim treba finansirati podizanje kvaliteta života u našem gradu, nije ništa novo za SNS vlast, ali za građane Kragujevca je još jedna godina koju ne mogu vratiti, još jedna godina propadanja našeg grada. Pobedom na aprilskim izborima nećemo prekinuti samo sunovrat Srbije, već ćemo prekinuti i sunovrat našeg grada.

Piše: Dalibor Jekić
Autor je predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Kragujevcu
Tagovi:

1 komentar

  1. Rece neko ko je doveo ove na vlasti. Ni ovi pre njih odnosno ni oni pre onih nisu valjali… al’ dobro zarad politike kada izostane zdrav razum i mogucnost da se radi nesto u struci onda se okrene politici – tada je mnogo lakse. Napredujes, budes direktor sektora i sl.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.