Dan francuskog filma u SKC-u

Kultura

Katedra za romanistiku Filološko-umetničkog fakulteta Kragujevac i Francuski institut, u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Kragujevac, organizuju projekciju odabranih francuskih filmova i diskusiju sa publikom. Dan frankofonije biće održan u petak, 8. marta, u 20 časova, u Kontakt galeriji SKC-a Kragujevac.

Film iz 2022. godine, „Divermento“, rediteljke Marie Kastilj biće prikazan u 20 časova. Ova drama inspirisana je životom jedne od najpoznatijih dirigentkinja na svetu. Zahija Ziouani sanja da postane dirigent, dok se njena sestra bliznakinja Fetuma nada će biti profesionalna čelistkinja. Žele da klasičnu muziku učine dostupnom svima i stvore sopstveni orkestar. Ipak, živeći u siromašnim pariskim predgrađima tokom 1995. godine, mukotrpno se bore da ostvare te ciljeve. Vođene odlučnošću, strašću i hrabrošću, stvaraju sopstveni orkestar „Divermento“ koji će im promeniti život iz korena. SKC-u je film je ustupio Francuski institut iz Beograda.

Dan francuskog filma je kulturna manifestacija koja se u Srbiji obeležava od 2006. godine, kada se naša zemlja priključila Međunarodnoj organizaciji frankofonije koja okuplja više od 58 zemalja sveta. „Frankofonija“ proslavlja francuski jezik i kulturu i poziva na jednakost između dve nacije. Manifestacija poziva mlade ljude da zajedno prošire znanje francuskog jezika i ojačaju vezu sa francuskim narodom i, naravno, dobro se zabave, poručuju organizatori.

Ulaz je slobodan.

Pripremila: Lidija Kolarević
Info i plakat: SKC Kragujevac

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.