Danas je Aranđelovdan

Društvo Milica

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Sabor Svetog Arhangela Mihaila i ostalih nebeskih sila, poznatijeg kao Aranđelovdan.

Prema Svetom pismu, zbor angela obuhvata devet nebeskih činova, čji je artistratig Mihailo vojvoda. Njegovo ime govori da on poseduje “neobičnu, besprimernu duhovnu silu” i na jevrejskom jeziku znači “ko je ravan Bogu”.

Još od ranih hrišćanskih vremena arhangel Mihailo se prikazuje kao vojvoda koji u desnoj ruci drži koplje sa platnenom pantljikom sa crvenim krstom na vrhu, a u levoj palmovu zelenu grančicu.

Arhangel Mihailo se smatra čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv verske jeresi. Poštuje se kao iscelitelj, borac i ratnik, čija se pomoć priziva i pod čiju se zaštitu stavljaju narodi i zemlje.

Kult arhangela Mihaila potiče iz 3. veka i razvio se najpre u Frigiji. Prema opštem verovanju, arhangel Mihailo prihvata duše umrlih i mereći dobra i zla dela njihova na zemlji, šalje ih u raj ili pakao.

Sabor Svetog Arhangela Mihaila i ostalih nebeskih svetaca spada u nepokretne praznike i jedna je od najčešćih slava u našem narodu. Po broju ljudi koji ga slavi kao krsnu slavu, nalazi se na drugom mestu.

Zaštitnik je loze Nemanjića, slava je Saborne crkve u Beogradu. Veruje se da ovaj zimski svetac luta prerušen u prosjaka kako bi nevernike usmerio na pravi put, a nevoljnicima pomogao.

A veruje se i da se pomoću vremenskih uslova na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina. Postoji i izreka: „Kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća“.

U nekim krajevima Srbije smatraju ga i zaštitnikom stočara.

Izvor: Danas
Fotografija: facebook.com/Decani.Manastir
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.