Danas otkrivanje ploče i razgovor o liku i delu Ljubice Marić, prve srpske kompozitorke

Grad Kultura

Danas će, u prisustvu gradonačelnika Nikole Dašića i ambasadora Kraljevine Holandije Josta Reinćesa biti otkrivena ploča pored murala Ljubice Marić, prve srpske kompozitorke.

U 12 i 10 u Kući Đure Jakšića razgovaraće se o liku i delu Ljubice Marić, položaju i ravnopravnosti žena.
U diskusiji učestvuju: ambasador Kraljevine Holandije Jost Reinćes, Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za socijalnu i zdravstvenu zaštitu, Nevena Nikolić iz Odeljenja za kulturu, medije i javnu diplomatiju ambasade Holandije i Sanja Pantović, profesorks FILUM – a.

Ljubica Marić je rođena u Kragujevcu 1909. godine. Violinu je počela da uči od svoje jedanaeste godine, a potom je počela da se bavi i kompozicijom. Na Muzičkoj akademiji u Beogradu, kompoziciju je učila kod profesora Josipa Slavenskog i Miloja Milojevića. Diplomirala je na dva odseka, za violinu i kompoziciju, i postala prva osoba koja je diplomirala kompoziciju u Srbiji.

Studije muzike nastavila je na Praškom konzervatorijumu, gde je, pored odseka za violinu i kompoziciju, završila i studije na odseku dirigovanja u klasi Nikolaja Malka i tako postala jedna od prvih žena dirigenata u Evropi.

Posle toga je upisala studije klavira na Državnom konzervatorijumu u Berlinu, u klasi Emila Selinga. Ljubica Marić je bila profesor Muzičke škole „Stanković“, a zatim i profesor Muzičke akademije u Beogradu.

Ova heroina je dobitnik brojnih nagrada, među kojima je i Oktobarska nagrada za životno delom 1996. godine. Za dopisnog člana SANU izabrana je 1963., a za redovnog 1981. godine.

Fotografija: kragujevac.rs
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.