DANAS POČELE DA RADE ZASTAVA, KRUŠIK, PRVI PARZIZAN, LUČANI, SLOBODA, KOVAČKI CENTAR I PRVA ISKRA VEĆ RADE

Društvo Ekonomija

Fabrike domaće vojne industrije koje su krajem marta i početkom aprila, zbog epidemije COVID 19, obustavile proizvodnju,  uveliko vraćaju radnike u proizvodne pogone. U Zastavi oružju će, prema poslednjoj odluci fabričkog Kriznog štaba, proizvodnja od sutra (ponedeljak) ponovo da bude organizovana u punom kapacitetu, odnosno u  dve radne smene, a u fabr iku su pozvani svi zaposleni  (ima ih oko 2.600), osim roditelja sa decom mladjom od dvanaest godina.

U poslovodstvu Zastave oružja tvrde da fabrika ima dosta ugovorenih poslova,  medju kojima su dugoročni ugovor o izvozu lovačkog i  sportskog oružja u Ameriku (posredstvom kompanije Zastava arms USA, iz Čikaga – prim. Z.R.), u vrednosti od oko 45 miliona dolara, te aranžmani vezani  za izvoz pešadijskog naoružanja u zemlje Bliskog istoka i druga inostrana tržišta.

U fabričkom Sindikatu kažu da će inisirati da se u pogonima strogo primenjuju sve mere zaštite radnika od zaraze virusom korona. Svi pogoni moraju, navode u Sindikatu, da budu dezinfikovani, a svi  radnuici svakodnevno da dobijaju maske i rukavice. Istovremeno, medju zaposlenima mora da bude obezbedjena propisana fizička distanca.

  • Tražićemo strogo poštovanje mera koje su propoisali epidemiolozi, dok ćemo, s druge strane, da pratitimo i kada i kako počinju sa radom državna i gradska administracija, kao i javna preduzeća i ustanove,..  Svesni smo toga da jednom mora da počne da se radi, ali bila bi katasrofa ukoliko bi se u fabrici pojavila zaraza virusom korona, upozorava  predsednik Sindikata u Zastavi oružju Dragan Ilić.

Proizvodnja  će sutra, nakon tonedeljne pauze, ponovo da bude ozbiljnije pokrenuta i u valjevskom Krušiku. Ta fabrika od sutra,  kako saznajemo,  kreće sa oko 80 odsto kapaciteta, a proizvodnja će opet da bude organizovana  u dve radne smene.Predstavnici zaposlenih takodje traže da se u pogonima preduzmu sve propisane mere zaštite radnika od zaraze virusom korona. U Kovačkom centru, koji je lociran u fabričkom krugu Krušika, i koji kuje košuljice za Krušikove mine, proizvodnja je, podsetimo, pokrenuta još 21. aprila.

      Od sutra se ponovo radi i u fabruci Milan  Blagojević iz Lučana, kao i  u užičkom Prvom partizanu, gde se na radna mesta vraća oko 30 odsto zaposlenih. Ostali će u proizvodnju municije, prema navodima rukovodstva  fabričkog Sindikata,  da se uključuju sukcesivno,  u zavisnosti od razvoja epidemiološke sitiacije u Užicu I Srbiji.

     Početkom sedmice u fabriku se vratilo i oko 1.000 radnika Slobode iz Čačka, čiji je generalni direktor Zoran Stefanović obolelo od COVID 19, dok je predsednik Sindikata u toj fabrici Dragan Jekić nedavno preminuo nakon što je utvrđeno daje  imao  simptome virusa korona. Proizvodnja je ponovo pokrenuta i u Prvoj iskri iz Bariča.  

                                                                                                                                         PPiše: Zoran Radovanović                          

.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.