Danas počinje 6. ŠIFF pod sloganom „Poveži se s filmom!”

Kultura

Šesto izdanje Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala debitantskog filma (ŠIFF) počinje danas, u ččetvrtak, 9. i trajaće do 12. decembra. Ovogodišnji slogan festivala je „Poveži se filmom!”.

ŠIFF je manifestacija koja svojim programom teži da oslika savremeni trenutak. Nakon izolacije i otuđenosti koju nam je pandemija donela, kroz program koji je koncipiran da u fokus stavlja gledaoca, želimo da publiku ponovo povežemo sa aktuelnim idejama i pitanjima koje savremeni film stavlja pred nas, ističu organizatori festivala iz „Art kvarta”.

Po njima koncept festivala je takav da radi na razvoju i građenju publike, ali je i podstiče na aktivno učestvovanje, promišljane i stvaralaštvo u filmskoj umetnosti.

Nakon filmskih projekcija na Velikoj i Maloj sceni kragujevačkog Teatra publika će moći da razgovara sa rediteljima i glumcima.

Posetioci na 6. ŠIFF-u mogu da saznaju više o filmskoj montaži, pogledaju izložbu filmskih plakata, učestvuju u radionicama.

Glavni takmičarski program obuhvatiće 13 dugometražnih debitantskih filmova iz Srbije, Nemačke, Danske, Francuske, Tajvana, Austrije, Makedonije, Hrvatske i Turske, dok će se u revijalnom programu predstaviti filmovi nagrađeni AFIFS nagradom za montažu, kao i selekcija kratkog filma „Nacionalna klasa”.

Na šestom izdanju ŠIFF-a će se dodeljivati nagrade za montažu u kategoriji Nacionalna nagrada za najbolji montirani film, kao i Nagrada za životno delo koja će ove godine biti uručena Mihailu Iliću (jednom od začetnika srpske škole montaže i autor knjige „Serbian Cutting”). Nagrade se dodeljuju u saradnji sa Asocijacijom filmskih festivala Srbije, a po odluci struke, Udruženja montažera Srbije.

Po prvi put na VI ŠIFF-u će biti organizovan master class montaže.

U pratećem programu festivala je izložba „Tragovi jednog vremena” – Filmski plakat 1945-1970.” koja će biti izložena od 9. do 12. decembra u Big Fashion centru.

U istom prostoru biće organizovana i radionica za najmlađe „Nacrtaj svoj film” gde će se najmlađa publika upoznati sa filmskom terminologijom i osobenostima filmskog plakata. 

Festival je takmičarskog karaktera, a najbolji film odabraće kragujevačka publika, glasanjem nakon projekcija filmova.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.